Félmilliárdból növelték a békák életminőségét

2011.12.06. 21:09
Huszonhat békaátjárót építettek a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Eddig az 5-ös, 51-es, 52-es és 53-as számú főút nagy veszélyt jelentett az állatokra.

A kétéltű populációk védelmére kiírt KEOP pályázatból finanszírozott egy jelentős méretű környezetvédelmi beruházást a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A 465 milliós keretből összesen huszonhat darab békaátjáró épült a park működési területén.

A beruházásra azért volt szükség, mert a térség – nem túl sűrű – közúthálózata jelentősen feldarabolja a különböző élőhelyeket. A fajok a megfelelő életvitelükhöz szükséges évszakos vonulást az úthálózat keresztezése nélkül nem tudják megoldani, a járművek ilyenkor tömegesen gázolják el a védett egyedeket.

A fejlesztések három helyszínen zajlottak. Az átjárók mellett mintegy négy kilométer hosszan terelőrendszert is kialakítottak az utak oldalán. A legfrekventáltabb szakasz a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet Szeri-pusztát érintő része, ahol Ópusztaszer és Baks között három kilométeres részen 20 átjáró létesült. A balástyai Müller-szék kétéltűállományát négy, a mórahalmi Nagy-Széksós-tó állományát két átjáró és terelőrendszer védi a jövőben.

A beruházásnál Magyarországon eddig egyedülálló technológiát használtak. Nem az eddig szokásos csőelemeket süllyesztették be az úttest alá, hanem az aszfalttal egy szintben lévő, kétéltűeknek kedvező, átvilágított elemeket építettek az útba. Az átjárók és a hozzá kapcsolódó terelőelemek is a terelőhálónál jóval időállóbb polimer betonból készültek.