Az unortodoxia betört a szelektív hulladékgyűjtésbe!

2011.12.08. 16:43
Radikálisan magyaros észjárásról tett tanúbizonyságot az Esztergomi Köztisztasági Kft. A cég meghallotta a kormány szavát, miszerint a válságból a munka a kivezető út, így bravúros húzással és még annál is bravúrosabb indoklással bevezette a deszelektív hulladékgyűjtést a városban.

Hogy miről beszélünk? A kft. tájékoztató levélben fordult a város lakosságához, amelyben közölték, hogy december 1-től "költséghatékonysági okokból" a szelektált papír- és műanyaghulladékot deszelektálják, azaz összeöntve, együttesen szállítják el.

"A kétféle hulladékot egyszerre, ugyanazon autóba ürítik a kft. munkatársai. Szétválogatásuk az esztergom-kertvárosi hulladékkezelő telepen, utólag történik [...] kézi erővel" - derül ki a levélből. A kézi erőt, megint csak a nemzeti együttműködés szellemében a közmunkások adják, akikből több százezerre lenne szükség kormányunk szerint.

Ha megveszünk se tudjuk, mitől lehet költséghatékonyabb az önkéntes szelekciónál az, hogy a munkát a polgárok helyett a jövőben fizetett munkások végzik, de ne is akadjunk fel apró részleteken. "A két hulladékféleség együttes ürítésével nemcsak a munkanélküliek foglalkoztatása válik lehetővé, hanem üzemanyagköltség-csökkenés is várható" - érvel a cég. És ez a cég szempontjából tulajdonképpen igaz is, a közmunkások foglalkoztatásának költségei nem az ő könyvelésükben jelennek meg, de végeredményben ugyanúgy a költségvetés finanszírozza azt is.

Lapunknak mindene az együttműködés és akár fél karunkat is felajánlanánk a kilábaláshoz. De még ennél is hasznosabb lehet pár ötlet. A jövőben az önkormányzatok kátyúsító brigádokat alkalmazhatnának, akik munkájukkal megteremtenék a kátyútlanító brigádok alkalmazásának feltételeit. Továbbá közmunkásként foglalkoztathatnák a jellemzően munkanélküli, deprivált grafitiseket is, akik értelmetlen rongálás helyett a jövőben értékteremtő termelő munkával tölthetnék idejüket, mely megtermelt értékeket aztán újabb közmunkások takaríthatnák el.