Általános a tájékozatlanság Orbánék manővereiről

2011.12.09. 14:17
Hiába próbáltunk magyarázatot kérni a miniszterelnök brüsszeli lépéseiről, az itthon maradt kormányzati szereplők és a Fidesz politikusai szintén csak a sajtóbeszámolók alapján találgatnak, mit miért tesz, vagy miért nem tesz a tárgyaló delegáció.

A Külügyminisztérium nem fogja kommentálni a brüsszeli EU-csúcs eseményeit. Az Index a tárcánál keresett magyarázatot arra, hogy miért terjedt el a teljes európai sajtóban az a hír, hogy a magyar delegáció nemet mondott az uniós megállapodásra, holott Orbán Viktor később azt állította, hogy a parlamentre bízza a döntést. A külügy sajtófőnökétől azt a tanácsot kaptuk, hogy ezekről a kérdésekről a „tiszta forrásból”, a csúcson résztvevő delegációtól próbáljunk információkat szerezni.

A magyar kormányfő lépéseinek értékelése körül teljes a bizonytalanság és az információhiány.

A külügyminiszter, Martonyi János egy nappal korábban az European Voice-ban megjelentetett tanulmányából még nyomokban sem lehetett különutas magyar álláspontra következtetni. Martonyi egységes, gyors és drámai erejű lépéseket sürgetett az adósságválság megoldására, és azt javasolta, hogy a tagállamok azonnal cselekedjenek a gazdasági és a politikai kohézió előmozdítása érdekében.

Biztos, hogy előre kialakított kormánydöntés sem volt az ügyben, hiszen a héten éppen Orbán brüsszeli utazása miatt nem is ült össze a kabinet. Az Index forrásai szerint a korábbi ülésen ilyen ügyek nem kerültek szóba.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ugyan a kormányálláspontra hivatkozott, amikor bejelentette, hogy a korábbi hírekkel ellentétben, nem a britekkel vagyunk közös platformon, és nem utasítjuk el egyértelműen a megállapodást. Szijjártó szerint a kormány parlamenti felhatalmazás, konzultáció nélkül nem dönthet.

A frakció tagjai azt mondták, nincs információjuk a brüsszeli eseményekről, a képviselők is csak a sajtóból próbálnak tájékozódni. Deutsch Tamás, a Fidesz uniós képviselője szerint viszont nem is lehetett előre kialakítani a magyar delegáció végleges álláspontját. A képviselő, aki szerdán még csúcstalálkozó helyszínén volt, azt mondta, rengeteg helyen és szinten folytak egyeztetések, a németek és a franciák is folyamatosan tárgyaltak, így csak magán a csúcstalálkozón lehetett reagálni az eseményekre.