Hétfőn Orbán mindent elmagyaráz a parlamentnek

2011.12.11. 14:14
Alaposan felkavarta a kormánypárt napirendkészítőit az ellenzék két héttel ezelőtti munkalassító akciója. Immár minden törvényt határozott időkeretben tárgyalnának, keddre például több mint 24 órán át. A törvények zárószavazása sem hétfőn lesz, hanem talán kedden. Új főbírót is aznap választhatnak. Talán.

Az elmúlt két hét törvényhozási rohama után kicsit visszavesz a tempóból a parlament. Olyannyira, hogy a most csupán három naposra tervezett ülés első napján egyetlen törvényt sem fogadnak el, sőt, szavazni is csak hat törvény módosító indítványairól fognak. Kedden viszont a tervek szerint hat törvényt is megszavazhatnak, de a tervek elég bizonytalanok. A kormánypártok a gazdasági szabadságharc és az adósság elleni háború után a világot irányító fizikai törvényeknek is hadat üzentek. A hétfői ülésnap akár kedd délután kettőig is eltarthat, miközben a keddi tervek szerint 11-kor már új főbírót is választanak. A háttérben talán a kereszténydemokraták állnak, akik Navracsics Tibor szavai szerint „másként tekintenek az időre". Így pedig legfeljebb jósolni lehet a menetrendet. De ne szaladjunk ennyire előre.

Orbán magyarázatával kezdenek

Már csak azért se, mert hétfőn miniszterelnöki felszólalással kezd a parlament, Orbán Viktor magyarázza el az EU-csúcson történteket, talán választ kapunk rá, hogyan lett a nemből talán, a talánból igen, az igenből újra talán, és hogy miért is lett hirtelen szükség teljesen új költségvetésre. A felszólalás után az ellenzéki frakciók reagálhatnak, a szurkálódás garantált.

A miniszterelnöki beszéd után már rendben zajlik tovább az ülés, napirend előtti felszólalások, majd interpellációk, azonnali kérdések és kérdések következnek. Ezután elsőként a villamosenergiáról szóló törvény, a szerződéses katonák jogállásáról szóló törvény, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak jogállásáról szóló törvény, az esztergomi önkormányzati vagyon államosításáról szóló törvény, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény, illetve a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvények módosító indítványairól szavaznak.

A határozathozatalokat követően, körülbelül este hétkor kezdik meg hat órás időrendben a nemzeti vagyonról szóló törvény általános vitáját. Az új alkotmány kötelmei miatt a parlamentnek sarkalatos törvényt kell alkotnia a nemzeti vagyonról. A törvény definiálja és tételesen fel is sorolja a nemzeti vagyont, például Magyarország összes vízfolyását, tavát, nagyobb belvíztárolóját, árvízvédelmi létesítményét, kiemelt műemlékét. A vagyon egy része forgalomképtelen, ilyen a kizárólagos állami-önkormányzati tulajdonú vagyon és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon, mint az MVM, a MÁV, a Magyar Posta, az összes erdőgazdaság, vagy a légiforgalmi irányítás. A korlátozottan forgalomképes vagyoni körbe tartozó elemeket törvényben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott feltételekkel, az üzleti vagyont engedély nélkül lehet elidegeníteni.

Kizökkent az idő

Ezután, ha minden terv szerint megy, már kedden hajnali egykor tartják 4 óra 20 percben a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéséről szóló törvény vitáját, így ha továbbra is terv szerint haladnak, 5 óra 20 perckor elkezdhetik a rendvédelmi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény részletes vitáját, amire szintén 4 óra 20 percük lesz, azaz a nap utolsó napirendi pontját, a szabálysértési törvény 4 óra 20 perces vitáját kedd reggel 9 óra 40-kor kezdhetik meg, amikor a másnapi napirend szerint a keddi ülés kezdődne napirend előtti felszólalásokkal.

Miközben a hétfői napirend szerint még a szabálysértési törvényt tárgyalják, a keddi napirend szerint 9 óra 50 perctől szavaznak a 2012. évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról. Ez a napirend viszont nem csak azért csúszhat, mert még tarthat a hétfői ülés, hanem mert Orbán Viktor pénteki brüsszeli bejelentése szerint teljesen új költségvetésre van szükség. Tehát vagy újra megnyitják a részletes vitát, vagy visszavonják az aktuális javaslatot.

Új főbírót választanak

Ha minden rendben haladna, a költségevtés után a 2011. évi költségvetés tartalékainak felhasználásáról szóló javaslat módosítóiról is szavazhatnak. Ahogy az MSZP bűnösségét kimondó, több százmilliárd forint különadó kivetését is lehetővé tevő átmeneti rendelkezések, valamint az alkotmánybírósági ügyek nagy részét megsemmisítő alaptörvénnyel összefüggő törvénymódosításokhoz benyújtott módosítókról is.

Az optimista forgatókönyv szerint reggel tizenegykor – ne felejtsük, a hétfői napirend szerint ekkor még javában folyik a szabálysértési törvény részletes vitája – a képviselők titkos szavazással megválasztják az új főbírót és a főbíró új főnökét, az Országos Bírói Hivatal elnökét, akik eredményes választás esetén, ami garantált, mert csak kétharmad kell hozzá, az esküt is letehetik.

Az ünnepélyes pillanatok után a nemzetiségi törvény, a választójogi törvény és az önkormányzati törvény módosító javaslatairól is dönthet a parlament. A Fidesz csak hétfői frakcióülésén tervezi eldönteni, hogy támogatja-e Kövér László választójogi javaslatait, például azt, hogy a határon túli magyarok ne csak listára szavazhassanak, hanem legyen egy egyéni képviselőjük is.

Új törvényekről is szavazhatnak

Ezután – az eddigi bizonytalanságok miatt fogalmunk sincs, pontosan mikor, talán még kedden – hat törvényt is elfogadnak. Elsőként a Munka Törvénykönyvéről szavaznak, erről bővebben itt olvashat. Másodikként a cégnek nem minősülő szervezetek bírósági nyilvántartásáról (a törvény szövege .pdf-ben), majd az energetikai törvényről (.pdf) döntenek. Elvileg kedden határoznak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jövő évi költségvetéséről és Gulyás Gergely javaslatáról az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről.

Az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvény

A fideszes Gulyás Gergely önálló indítványára elfogadott törvény lehetőséget teremtene az 1956-os leszámolások elrendelői, a gyakorlatban Biszku Béla elítélésének. A Btk. módosításával az emberiesség elleni bűncselekmények, különös tekintettel a háborús és emberiség elleni bűncselekményekre, a nemzetközi fegyveres összeütközés esetén elkövetett súlyos jogsértésekre és a nem nemzetközi fegyveres összeütközés esetén elkövetett súlyos jogsértésekre akkor sem évülhetnek el, ha a cselekmény elkövetésekor a belső jog szerint nem minősültek el nem évülő bűncselekményeknek.

Gulyás javaslata alapján a szándékos emberölést öt évtől tizenöt évig, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel, a kínzást vagy embertelen bánásmódot hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel, a hadifoglyok ellenséges hatalom fegyveres erőiben szolgálatra kényszerítését öt évig terjedő szabadságvesztéssel, vagyontárgyak önkényes megsemmisítését vagy eltulajdonítását két évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni.

A zárószavazások között még a szakképzési és a köznevelési törvény módosító indítványairól is szavazhatnak, az utóbbihoz a Fidesz is száznál több, a tervezet lényegét érintő módosítást nyújtott be.

A napirend készítői olyan optimisták voltak, hogy még öt törvény összesen 21 óra 40 percnyi vitáját is megpróbálták belesűríteni úgy, hogy még az optimista terv szerint is kb. fél hatkor foghatnának neki elsőként a nemzeti mobil fizetési rendszer, majd a területfejlesztési törvény, utána az államháztartásról szóló törvény, a befektetési alapkezelőkről szóló törvény és végül a pénzügyi stabilitásról szóló törvény részletes vitájába.

Azaz, még az optimista időrend szerint is szerda délután háromig tarthat a keddi ülésnap, pedig a terv szerint aznap már reggel nyolckor kezdődne az ülés, a családok védelméről szóló kereszténydemokrata javaslat részletes vitájával. Ezt a nemzeti vagyonról szóló törvény részletes vitája követhetné - ennek általános vitája valamikor hétfő éjszaka lesz -, majd az országgyűlési képviselők javadalmazásáról és a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényekről vitázhatnak, összesen 17 óra 20 percben.