Lázár: Minden 3 éves óvodaköteles lesz

2011.12.12. 15:49
A közoktatási és az önkormányzati törvény módosítójavaslatait tárgyalta meg a hétfő délelőtti ülésén a Fidesz-KDNP frakció. Nem lesz polgármesteri hivatal a kétezer főnél kisebb településeken, és 3 éves kortól kötelező lesz az óvoda.

A korábbinál kompromisszumkészebb hangnemben zajlott a Fidesz-frakció szakpolitikusai és a KDNP-s oktatási államtitkár vitája a közoktatási törvény előterjesztéséhez beadott módosító javaslatokról. Az Index információi szerint százas nagyságrendben beadott módosítókból 39-et elfogadott az államtitkár, és további javaslatokról a frakció döntött.

Lázár János frakcióvezető tájékoztatója szerint döntés született arról, hogy a korábbi 5 éves korról 3-ra csökkentik a kötelező óvodai oktatás kezdési időpontját. A kötelezettség alól csak a települési jegyző adhat felmentést a szülőknek. Nem lesznek viszont felzárkóztató osztályok az iskolákban, az iskolaéretlen gyerekek 6 éves kor után is maradhatnak az óvodákban.

A korábban nagy port felvert egésznapos oktatási javaslatról újra komoly vita volt a frakcióban, végül az a döntés született, hogy csak fokozatosan vezetik majd be. Nem lesz viszont kötelező központi felvételi az iskolákban, ez csupán a túljelentkezéses intézményekben, mintegy száz helyen lesz kötelező.

Nem volt kérdés, hogy átmegy-e a frakción az Orbán Viktor miniszterelnök által forszírozott iskolaállamosítási terv. A frakcióvezető szerint azt, hogy valamennyi általános iskola állami fenntartású lesz, Orbán hétfőn is megerősítette. Így az állam fogja felügyelni az oktatás tartalmát, és a működést is. A visszavétel viszont továbbra is lehetőség lesz az önkormányzatok számára.

Az önkormányzati törvény vitájában kiderült, hogy a kormány belement, hogy kötelező önkormányzati feladattá nyilvánítsák a vízszolgáltatást, szennyvízelvezetést, távhőszolgáltatást, de feladatokat ellátó cégeknek közösségi tulajdonba kell kerülnie. A közszolgáltatások hatósági árasak lesznek.

Döntés született arról is, hogy polgármesteri hivatal csak a 2 ezer főnél nagyobb településeken lesz. Gyengítik viszont a helyi összeférhetetlenségi szabályokat, és például a házi orvosok is szerepet vállalhatnak a települési önkormányzatokban. Kormányzati engedély kell majd minden működési hitelhez, de ez a megszorítás a folyószámlahitelekre nem fog vonatkozni.