Égert újraválasztották, de többen óvnának

2011.12.12. 08:21 Módosítva: 2011.12.12. 08:23

Már nemcsak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vár magyarázatot a Magyar Orvosi Kamara szombati tisztújító küldöttgyűlésével kapcsolatos etikai és jogi aggályokra, de a küldöttek egy része is óvásra készül – írja a Népszabadság.

A minisztérium ugyan a szombati küldöttgyűlés után közölte, hogy jogszerűségi és etikai kifogások merülhetnek fel a választásokkal kapcsolatban, de egyelőre nem emelt vétót a kihirdetett eredmény, Éger István nagy többséggel történt újraválasztása ellen.

Azt azonban jelezték, hogy a józsefvárosi küldöttválasztás egyelőre még le nem zárult felülvizsgálata befolyásolhatja az elnökválasztás törvényességének megítélését. A tagság mintegy tíz százalékát képviselő józsefvárosi küldöttcsoport olyan mandátummal érkezett a választásra, amelyről utóbb még kiderülhet: nem jogosította őket a döntésben való részvételre.

A területi küldöttválasztás eredményét a kamara saját felügyelőbizottsága több szabálytalanság miatt megsemmisítette, és elrendelte a választás megismétlését. Ezt azonban a törvényességi felügyeletet gyakorló minisztérium tiltotta le. A tárca szerint amíg a felügyeleti eljárás zajlik, nem lehet eldönteni, hogy a józsefvárosi választás érvényes volt-e – olvasható a lapban.