Nő válthatja Fellegit a kormányban

2011.12.12. 17:44
Csak négy nappal lemondása után, hétfőn derült ki, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterként folytatja pályafutását a kormányban. Az utód kijelöléséről Orbán Viktor kormányfő eddig nem nyilatkozott. A frakcióban Molnár Ágnes államtitkárt tartják esélyesnek.

Az Index információi szerint három-négy utódjelöltet emlegetnek Fellegi Tamás megüresedő miniszteri posztjával kapcsolatban a Fidesz képviselőcsoportjában.

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter csütörtökön jelentette be távozási szándékát, de Orbán Viktor brüsszeli elfoglaltsága miatt napokig húzódott, hogy a miniszterelnök mit reagál a lemondásra. A miniszterelnök a hétfői parlamenti beszédében az uniós ügyek taglalása közben jelentette be, hogy Fellegiből IMF-tárgyalásokat felügyelő tárca nélküli minisztert csinál.

A miniszterelnök azonban a frakcióülésen, és azt követően sem nyilatkozott a személyi kérdésekről.

Molnár Ágnes
Molnár Ágnes
Fotó: Máthé Zoltán

A fideszes képviselők körében Molnár Ágnest, a fejlesztési tárca fejlesztéspolitkai koordinációért felelős államtitkárát tartják a legesélyesbbnek a miniszteri posztra. A kevés közszereplést vállaló Molnár a pártban is erős embernek számít, korábban ő volt a Fidesz nyugati régiójának igazgatója, de a minisztert is ő helyettesítette rendszeresen a kormányülésen. A fideszesek szerint mellette szólna az is, hogy kiválasztásával Orbán javíthatna a kormány nemi arányain.

Felmerült Fónagy János parlamenti államtitkár neve is. Fónagy az Indexnek elismerte, ő is hallotta a pletykákat, de konkrét felkérésről nincs szó. Az utód kijelöléséig egyébként Fónagy lesz Fellegi helyettesítője.

A fideszesek körében többen emlegették a kormányzati és költségvetési kérdésekben aktív szerepet játszó Rogán Antal esetleges miniszterré emelését. Sokan azonban polgármesteri megbízatása miatt ezt valójában nem tartják esélyesnek. Úgy tudjuk, felmerült az is, hogy Orbán külsős, tehát nem parlamenti gazdasági bizalmassal pótolná távozó csúcsminiszterét. Ebben az esetben Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója jöhet szóba.