no

Orbán: Vihar lesz Európában és nálunk is

2011.12.12. 15:08 Módosítva: 2011.12.12. 15:08
Az euróövezet válságát nem Magyarország okozta, a céljainkon emiatt nem kell változtatni, de nagy szélviharban juthatunk el odáig, mondta Orbán Viktor a parlamentben. A kormányfő szerint most már egyértelmű, hogy 2012 első felében "nagy vihar" lesz Európában és Magyarországon is, a kormány az elmúlt nyolc év hibáinak kijavítása mellett a tehermegosztásra, a középosztály erősítésére és szerkezeti reformokra koncentrál. Az ellenzék szerint a válságot jelentős részben az Orbán-kormány hibás gazdaságpolitikája okozta.

A magyar alkotmányos fölfogás nem engedte meg, hogy nemzeti szuverenitást érintő kérdésben nemzetközi színtéren nemzeti álláspontot lehessen képviselni - indokolta a magyar parlament előtt Orbán Viktor, hogy csütörtök este Magyarország nem csatlakozott automatikusan az euróövezet válságát kezelő európai tanácsi döntésekhez. Erről a magyar parlamentnek kell döntenie és az országgyűlés európai uniós nagybizottsága meg is kezdte az erről szóló parlamenti ülés előkészítését.

Orbán szerint csütörtökön történelmi fordulathoz érkezett az Európai Unió: be kellett látni, hogy az eurózóna válságát nem tudja az unió kezelni, legalábbis mind a 27 tagország részvételével. Az eurózóna tizenhét tagállama új szerződést köt, elkötelezve magát a költségvetési unió létrehozása mellett, amelyet gazdasági, majd akár politikai unió követhet. A 17 eurót használó ország arról is döntött, hogy saját parlamenti hatásköreiből bizonyos döntéseket átad nemzetközi színtérre. Az országok költségvetésébe így akár passzusokat is be lehet építeni kívülről és az Európai Bíróság kényszerítő intézkedéseket is hozhat. Az országoknak az állampapír-kibocsátási terveikről is be kell számolniuk.

Orbán szerint a nem eurózónába tartozó államoknak, így Magyarországnak is viszonyulnia kell valahogy ehhez a kérdéshez. Orbán javaslata az, hogy nemzetközi kérdésekben nekünk a saját magunk és nem a mások fejével kell gondolkodnunk. Az eurózóna válsága nem Magyarország válsága, 17 ország van bajban, a válság az ő fizetőeszközük válsága, de ettől még Magyarországot rosszul és fájdalmasan érinti a válság, ami nem tőlünk ered, nem mi okoztuk és nem mi tudjuk megoldani, mondta Orbán. A magyarok ma két nagy, nem összekeverendő küzdelemben vesznek részt: a múlt - leginkább az elmúlt nyolc év - hibáinak kijavításában és abban a harcban, amelyet Európa folytat az euróövezet válságával.

Magyarországon ugyanakkor a nemzeti össztermék jelentős része az itt  előállított termékek külföldi értékesítéséből származik, és ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan viselkedik Magyarország. Orbán szerint továbbra is a saját céljaink jelentsék a mércét. Igaz ugyan, hogy nagy szélviharban kell eljutnunk odáig, de eközben a a céljainkon nem kell változtatni. A cél Orbán szerint egyértelmű: van egy új verseny és azt mi meg akarjuk nyerni vagy legalábbis a győztesek közé akarunk tartozni – a válság után Magyarország legyen Európa legversenyképesebb országa.

04
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Azzal viszont számolni kell, mondta a miniszterelnök, hogy az eurózóna válsága hosszabbnak ígérkezik, mint eddig mondták. Ez eddig csak föltételezés volt, most ez már bizonyos, mondta a kormányfő. Hiába mondta az időjárásjelentés, hogy szép idő lesz, ha most azt tapasztaljuk, hogy orkán erejű szél fúj, elő kell hát venni az esőkabátot.

A célok elérése előtt jelentős akadályok vannak. A legnagyobb akadályt a kormányfő szerint az elmúlt nyolc év hibái jelentik: az irtózatos adósság,a munkanélküliség és a nemzetgazdaság általános gyengülése. Orbán ezek után kiemelte, hogy másfél éve elkezdték azoknak a hibáknak a kijavítását, amelyek az államadósságot újratermelik.

Ezért alkalmazták a tehermegosztás politikáját az állam, az üzleti szféra és a családok között. A felerősítés politikájával a dolgozó, vállalkozó, gyermeket nevelő középosztályt támogatják. Orbán szerint ez erkölcsileg helyes politika, hasznos gazdaságpolitika is. A középosztály pedig alulról nyitott, minél többen csatlakozhatnak hozzá. Az átszervezés politikája keretében leépítik a bürokráciát, ésszerűbb területi rendszert, egészségügyet, oktatást, nyugdíjrendszert és felzárkóztató szociális rendszert, gyorsabb igazságszolgáltatást építenek.

03

"Bármennyire is azt szeretném, ha nem lenne igazam, a dolog úgy áll, hogy a következő év első fele viharos lesz Európában és viharos lesz nálunk is" - mondta Orbán. A kormányfő igazolva érzi magát abban, hogy 2012-re országvédelmi költségvetést készítettek. A magyar gazdaságnak pénzügyi védőhálóra is szüksége van. Orbán erről azt mondta: "erre nem tudok jobb megoldást, mint az IMF-fel kötött biztonsági megállapodást". Mint mondta, meg kell indítani az új növekedési akciótervet, amelynek összeállítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vezeti.

A bajok valódi oka Magyarország ortodox, különutas gazdaságpolitikája, tehát gazdasági irányváltásra van szükség, reagált Orbán felszólalására Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője. Mesterházy szerint "ennek a tévedésnek, ennek a dilettantizmusnak az árát a magyar adófizetők fogják megfizetni". Mesterházy visszautasította, Orbán visszamutogatását az elmúlt nyolc évre, és Orbán egy 2010-es nyilatkozatát idézte, anmelyben azt mondta, hogy Magyarországon még az eladósodottság mértéke sem különösebben aggasztó.

08

Az LMP-s Schiffer András szerint a miniszterelnöki leltárból kimaradt, hogy elbukott a szabadságharc, hogy elbukott a költségvetés és elbukott az a terv, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtsenek. "Azért vagyunk bajban, mert önök végighazudták az elmúlt másfél évet" - mondta.

06

Vona Gábor a Jobbik frakcióvezetője euroszkeptikus álláspontot fogalmazott meg. Mint mondta, egyértelmű, hogy az EU európai egyesült államokká akar alakulni, és ehhez Magyarország nem csatlakozhat, mert  "úgy néz ki, hogy egy süllyedő hajóra kérünk felvételt". Vona számára is egyértelmű, hogy az Orbán-kormány is felelős a kialakult helyzetért, és a jelen helyzetben egy népszavazás tisztázhatná leginkább azt, melyik irányba is menjen Magyarország.

07

"Micsoda vircsaft ez, uraim?" - reagált az ellenzéki hozzászólásokra Orbán Viktor. Mint mondta, nem kapott arra felhatalmazást a magyar parlamenttől, hogy Brüsszelben bármit aláírjon, főleg nem egy olyan megállapodást amelynek a részletei még nem is ismertek. Visszautasította az adósságcsökkentésre alapozott magyar gazdaságpolitikát ért bírálatokat is. Vona Gábor felvetésére megjegyezte: sok-sok szavazatot és jelentős politikai támogatást lehetne szerezni azzal Magyarországon, hogy adósságunkat ne fizessük vissza, de ezzel csődbe vinnék az országot, a nyugdíjasok nem kapnának nyugdíjat, a tanárok, orvosok, ápolók nem kapnának fizetést, és nem Görögország, hanem Argentína sorsára jutnánk. Orbán szerinte a jövő Európájában egy ország jólétét az fogja eldönteni, hogy egy ország milyen gyorsan tudja visszafizetni az adósságát. A kormányfő szerint "annál unortodoxabb politika, amit az EU most csinál" még nem is létezett, ezért nem érti, miért kéne feladni a nemortodox gazdaságpolitikánkat.

A december 12-i parlamenti ülés percről percre>>>