A költségvetés miatt nem lesz karácsonyi parlament

2011.12.13. 14:43
A fideszes képviselők közül is sokan tartanak attól, hogy a parlamentben kell tölteniük az ünnepek egy részét is. Az eredeti menetrend szerint az őszi ülésszak véget ér 23-án, amikor is a képviselőknek tizennyolc törvény végszavazását kell majd lezavarniuk. A helyzetet bonyolítja, hogy a két hete kialakított ülésterv még nem számolt a költségvetés újratervezésével.

A jelenleg érvényes parlamenti menetrend az országgyűlés keddi és szerdai ülésén kívül két munkanapot tervezett be a jövő hétre: a képviselőknek utoljára elvileg december 19-én hétfőn és 23-án pénteken kellene az idén megjelenniük az országgyűlésben.

A képviselők mégis attól tartanak, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által a napokban bejelentett költségvetési újratervezés felforgatja az eddigi munkatervet. Az LMP-közeli demokrácia 3.0 blog azt állítja, hogy - köszönhetően Matolcsy György gazdasági miniszternek - a két ünnep között és január elején is lesznek ülésnapok.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn határozottan cáfolta, hogy szükség lenne az ülésszak meghosszabbítására, kedden azonban a házbizottság több tagja is azt mondta, nem kizárt, hogy módosítani kell a két hete elfogadott menetrendet. A végső döntést a csütörtöki házbizottsági ülésen mondják ki.

A kormányzati forrásaink szerint viszont a bejelentett újratervezés nem fogja jelentős mértékben növelni a döntéshozatalokhoz szükséges időkeretet. A költségvetés fő számai ugyanis állítólag nem módosulnak, ezért a jelenlegi ígéretek szerint tartható lesz, hogy a hétfői ülésen lemenjen a zárószavazás.

A képviselők egyébként az eddig érvényes decemberi menetrend szerint is maratoni ülésre számíthatnak a jövő héten. Hétfőn a költségvetés mellett további tizenegy zárószavazás, rengeteg módosítóról szóló döntés és egy részletes vita vár rájuk. Pénteken pedig a házszabálytól való eltéréssel összesen tizennyolc törvényre kell igen vagy nemet mondaniuk.