A romákat éri a legtöbb diszkrimináció Budapesten

2011.12.13. 13:03

A romákat éri a legtöbb diszkrimináció Budapesten az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) érkezett jelzések, panaszok szerint, de az anyaság és az életkor miatt is gyakori a hátrányos megkülönböztetés.

A hatóság szerint a romákkal szembeni diszkrimináció az iskolai szegregációban és a munka világában érzékelhető a leginkább, bár utóbbit nehezebb tetten érni, mert gyakran a kiválasztási eljárásig sem jutnak el a kisebbséghez tartozók. Csókás Erna elmondta: a panaszosok 30 százaléka a nemzeti vagy etnikai származása miatti megkülönböztetés miatt fordult a hatósághoz, de sokan jelentkeztek anyasággal, terhességgel, életkorral, politikai véleménnyel, fogyatékossággal vagy egészségi állapottal kapcsolatos diszkrimináció miatt is.

Az EBH kártérítést ugyan nem ítélhet meg a hozzá panasszal fordulók javára, de a jogsértést elkövetőket akár 6 millió forintos pénzbírsággal is sújthatja. Az EBH munkatársai közölték, eddig a legnagyobb büntetést - 5 millió forintot - egy bankkal szemben szabták ki egy szolgáltatás igénybevételének a megtagadása miatt. A napokban zártak le egy olyan ügyet, amelyben szexuális zaklatás miatt egymillió forint volt a kiszabott bírság.