Mégis pótlékolnák az egyéni képviselőket

2011.12.14. 12:49
Alaposan feltornázná a képviselők juttatásait a fideszes Tasó László. A képviselők javadalmazásáról szóló törvényhez benyújtott módosítójával megduplázná a benzinpénzt, a képviselők pedig mégis kaphatnának pótlékot is.

Az eredeti elképzeléssel szemben mégis pótlékkal egészíthetik ki a parlamenti képviselők fizetését. Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényhez a fideszes Tasó László nyújtott be módosító indítványt, elképzelése szerint az egyéni képviselők kaphatnának választókerületi pótlékot.

Az új szabályozást beterjesztó Lázár János eredetileg azzal indokolta javaslatát, hogy fel kell számolni az eddigi, a pótlékok és kiegészítések miatt átláthatatlan javadalmazási rendszert, ezért a képviselőket csak alapilletmény, benzinkártya, telefonhasználat és budapesti lakhatás illetné meg.

Tasó módosító indítványa alapján viszont az egyéni képviselők választókerületük földrajzi adottságai alapján pótlékra lennének jogosultak. A fővárosi és megyei jogú városi képviselők, ha választókerületük legfeljebb két önálló közigazgatási területet érint, a bruttó 750 ezer forintos alapdíj öt százalékára lennének jogosultak. Ha egy választókerületben öt település van, a pótlék tíz százalék, tíz településig 15 százalék, 25 településig 20, afelett 25 százalékos pótlék illetné meg őket.

Tasó a benzinkártya szabályait is jelentősen fellazítaná. A névre szóló kártya nem csak a képviselőket, hanem egyik munkatársukat is megilletné, és egy helyett két gépjármű fogyasztását számolhatnák el. Ráadásul a tényleges fogyasztás helyett egységesen egy 2000 köbcentis Skoda Superb fogyasztását számolhatnák el a képviselők.