Már nem Gyurcsány a legnépszerűtlenebb

2011.12.15. 07:30

A magyarok kétharmada nem kedveli az ország legnépszerűbb politikusát, Schmitt Pál köztársasági elnököt, aki 33 százalékos támogatottsággal vezeti a népszerűségi versenyt. A második legnépszerűbb politikus Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár, közvetlen főnöke, Orbán Viktor 31 százalékos népszerűséggel már csak a harmadik, holtversenyben Pokorni Zoltánnal és Rogán Antallal.

Orbán Viktor népszerűsége megválasztása után még 68 százalékos volt, derül ki a Medián a HVG számára készített felmérése elemzéséből.

Tarlós jön föl

Statisztikailag releváns mértékben, 5 százalékponttal nőtt Tarlós István népszerűsége, aki így 30 százalékon áll. Kósa Lajos népszerűsége viszont 4 százalékpontot esett, ahogy Lázár Jánosé is. Előbbi 29, utóbbi 21 százalékon áll.

Releváns mértékben zuhant Hende Csaba honvédelmi miniszter népszerűsége is, ő 18 százalékkal már a hátsó harmadban van.

Hoffmann Rózsa a sor végén

Hosszú idő után már nem Gyurcsány Ferenc az ország legnépszerűtlenebb politikusa, az elmúlt hetekben két kormánytag is megelőzte a most 17 százalékon álló volt miniszterelnököt. Matolcsy György három pontos zuhanással az utolsó előtti helyre csúszott vissza, de még nála is népszerűtlenebb Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, akit a megkérdezettek csupán 14 százaléka talált szimpatikusnak.

A Medián felmérése szerint decemberben megállt a Fidesz táborának csökkenése, a teljes népesség körében 26, a biztos szavazó pártválasztók körében 43 százalékon áll. Az MSZP támogatottsága releváns mértékben nem változott, jelenleg a teljes népesség 14, a biztos szavazó pártválasztók 23 százaléka támogatja a pártot.

Parlamentbe juthat a DK

A Medián mérése szerint a Jobbik még nem érte be a szocialistákat, a teljes népességben 11, a biztos szavazó pártválasztók körében 20 százalékon áll a szélsőjobboldal. Az LMP stabil parlamenti erőnek tűnik, a teljes népességben 4, a biztos szavazó pártválasztók körében 8 százalék a támogatottsága.

A Medián mérése szerint a biztos szavazó pártválasztók körében Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója elérte a parlamenti küszöbött, támogatottsága 5 százalék, míg a teljes népességben 3, azaz alig marad el az LMP-től. A DK elutasítottsága alacsonyabb az MSZP elutasítottságánál, statisztikailag a Fideszével azonos - ahogy a Jobbiké is. A legkevésbé elutasított párt az LMP a maga 39 százalékával.