Hunvald-ügy: megszüntették Gál György előzetes letartóztatását

2011.12.16. 22:38 Módosítva: 2011.12.16. 22:39

Megszüntette a Fővárosi Bíróság (FB) pénteken Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnöknek, a Hunvald-ügy elsőrendű vádlottjának előzetes letartóztatását, egyúttal elrendelte házi őrizetét.

A bíróság az ügyész indítványára döntött az előzetes letartóztatás megszüntetéséről és egyúttal a házi őrizet elrendeléséről. A legsúlyosabb kényszerintézkedés a törvény erejénél fogva december 30-án mindenképpen megszűnt volna, közölte az FB sajtóosztálya.

Gál György 2008 novembere óta volt előzetes letartóztatásban, amit ez év május-júniusában az FB döntése nyomán néhány hetes házi őrizet megszakított, de akkor a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla visszahelyezte Gált az előzetes letartóztatásba. Gált a vádbeli legsúlyosabb cselekmény alapján 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, ez alapján pedig a törvény szerint legfeljebb 3 évig lehet előzetes letartóztatásban. Ez a határidő jár le az év végén, és erre tekintettel indítványozta az ügyész a legsúlyosabb kényszerintézkedés megszüntetését.

Mindez azonban az enyhébb fokozatú kényszerintézkedés elrendelését nem zárja ki. A bíróság pedig az ügyészi indítvánnyal egyezően úgy vélte, hogy továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, és ez indokolja a házi őrizet elrendelését. Ha a vádlott a házi őrizet szabályait megszegi, az előzetes letartóztatása ismét elrendelhető.

A sok száz milliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák, több tízmilliós fiktív szerződések, illetve milliós kárt okozó lakáskiutalások és más bűncselekmények miatt - részben bűnszervezetben elkövetett - csalással, vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség Gál Györgyöt és Hunvald Györgyöt, a kerület volt szocialista polgármesterét. A vádbeli - 2003 és 2009 között elkövetett - cselekményekért a törvény szerint halmazatban akár 15 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Az egyik vádpont szerint Gál nemegyszer a Dob utcai SZDSZ-irodában vette át az áron alul értékesített önkormányzati ingatlanokért járó 20-30 milliós vesztegetési pénzeket, összesen 366 millió forintot.

Gál, Hunvald és 23 vádlott-társuk az idén áprilisban megkezdődött elsőfokú büntetőperben jobbára tagadta a terhére rótt bűncselekményeket. Néhány, kisebb súlyú cselekményekkel, cégügyek kapcsán okirat-hamisítással vádolt strómant az FB a napokban már elsőfokon pénzbüntetéssel, illetve próbára bocsátással sújtott. A többi, fontosabb vádlott ügyében várhartóan januárban kezdődnek a perbeszédek, és februárban megszülethet az FB az elsőfokú ítélete.