Vésztervek készültek a kórházakban

2011.12.16. 06:47 Módosítva: 2011.12.16. 08:04

Az ÁNTSZ tájékoztatást kér a kórházaktól arról, hogyan készülnek a rendkívüli helyzetre, ha az orvosok január elején aktiválják felmondóleveleiket – írja a Magyar Nemzet.

„Vészforgatókönyvet készítettünk arra az esetre, ha az orvosok valóban tömegesen felmondanak, vagy nem vállalnak önként túlmunkát” – mondta a lapnak Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Ha kell, fokozatosan korlátozzák az ellátást:

– a kijelölt területen kívülről érkező pácienseket küldik el, ha nem szorulnak azonnali beavatkozásra;

– kizárólag a sürgősségi és a daganatos betegeket, valamint a gyermekeket látják el;

– csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek;

– átállnak az ügyeleti rendszerre, ez csak annyiban különbözik az előző fokozattól, hogy még kevesebb emberrel működik majd a kórház;

– összevont ügyeleteket működtetnek, ami azt jelenti, hogy az intézmény nem képes minden osztályon kiállítani egy szakmai stábot;

– különböző kórházak csak összevontan, egymással szorosan együttműködve biztosítják a legszükségesebb ellátást.

A Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, hogy a korlátozó intézkedések túlnyomó többségét csak hatósági utasítás vagy jóváhagyás mellett tehetik meg. A jogszabály szerint ugyanis teljesíteniük kell ellátási kötelezettségüket, abból nem vehetnek vissza önként. Rácz Jenő reméli, hogy egyetlen ilyen intézkedésre sem lesz szükség, de nem ülhetnek ölbe tett kézzel – olvasható a Magyar Nemzetben.