Ma elfogadják a költségvetést

2011.12.19. 15:23
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Matolcsy szerint az államadósság egy nagy torta, ami savanyú, mert megromlott, de mégis fel kell szeletelni, és lenyomni az emberek torkán.

    27
  • Gyöngyösi szerint az már pszichotikus, amit Matolcsy csinál, őt a Stockholm-szindrómára emlékezteti. Szerinte Írország bebizonyította, hogy egy kis ország is képes érvényesíteni érdekeit, és hogy az adósságrendezés igenis megoldás lehet.

  • Matolcsy teljesen egyetérett Gyöngyösi Mártonnal abban, hogy az államadósság nagy teher. Az adósságrendezés viszont életveszélyes, mert "növekedés kell, és ezt növekedési paktummal megoldjuk":

  • Másodikként a jobbikos Gyöngyösi Márton kérdezte Matolcsyt, ő az erőltetett adósságtörlesztést bírálta, ami szerinte a magyar gazdaság fejlesztésétől von el forrásokat. Hivatkozott arra a hétvégi hírre, hogy Írország adósságrendezéshez köti az eurózóna megmentését célzó paktum aláírását. Azaz, az írekhez nem jutott el a magyar kormány érve, amely szerint az adósságrendezés emlegetése önmagában összeomlást okoz. "Írország a bejelentés óta nem dőlt össze" - mondta, és az adósság átütemezését kezdeményezte.

  • "Igen, valakinek meg kell fizetni az önök ámokfutásának árát" - mondta Matolcsy, aki ragaszkodik hozzá, hogy csökkent a magyar államadósság, valószínűleg az orbáni elvi euróárfolyamon számolva.

  • "A forint elvesztette fizetőértéke egyötödét. Az államadósság annak ellenére sem csökkent, hogy elvették a magánnyugdíjasok megtakarítását. 400 forint a benzin. Maguk nem hallgatnak senkire. Valakinek meg kell fizetni az ámokfutás árát" - vágott vissza Józsa.

  • Matolcsy érti, hogy a szocialisták nem szeretik a gazdasági szabadságharcot. "Nem szeretik a gazdaságot, mert tönkretették. Nem szeretik a szabadságot, mert elvették. Harcolni pedig nem tudnak" - mondta. Szerinte a szocialisták nyolcéves ámokfutása tette tönkre az országot, ők adósították el a devizahiteleseket és az országot. "Jó, hogy ez a rémálom nem folytatódik" - zárta.

  • A szocialisták frakcióvezető-helyettese, Józsa István szerint elbukott a gazdasági szabadságharc, Magyarország 16 éve nem volt olyan rossz helyzetben adósságbesorolás szempontjából, mint most. Ehhez képest a kormány most az alaptörvénybe foglalná, hogy különadóként az adófizetőkre terheljék, ha az EU elmeszeli a különadókat. Lemondásra szólította Matolcsyt.

  • Hét perccel túl is lépték az interpellációk egyórás időkeretét, így a Jobbik két képviselője nem mondhatta el felszólalását. Most az azonnali kérdések következnek, elsőként Matolcsyt kérdezi Józsa.

  • Választ az átcsoportosításokra márciusban adhat Brüsszel, de informális egyeztetések már folytak a témában, így a kormány bízik a pozitív elbírálásban. Beszélt még az uniós Duna-stratégiáról is, amit nem mellőznek. Nemény mérlegelte az elhangzottakat, de nem nyugtatta meg a választ. A fejlesztés "az Orbán-kormány mostohagyereke, apja lelépett" - mondta. Nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség viszont igen.

  • Fónagy államtitkár szerint is fontos a kérdés, ráadásul Neménynek "majdnem sikerült a szakmai határokon belül maradnia", amiért meg is dicsérte a szocialistát. Szerinte az átcsoportosításokkal "hamarébb" válnak megvalósíthatóvá a fejlesztések, és csökken a forrásvesztés lehetősége is. Az átcsoportosítás szerinte amúgy is csak finomhangolás.

    26
  • Nemény kifogásolta, hogy a kormány 164 milliárd forintot csoportosított át a közlekedési pályázatokból a zárolást megelőzendő. Nemény szerint ehhez az EU hozzájárulása is kell, amiről csak hónapok múlva születhet akár elutasító döntés is, azaz megintcsak a keretek elvesztését kockáztatja a kormány.

  • Nyolcadikként a szocialista Nemény András szólalhatot fel. Ő a nemzeti fejlesztési minisztert kérdezte volna, de olyan momentán nincs. Arra a problémára hívta fel a figyelmet, hogy ha Magyarország a közlekedési közbeszerzéseknél nem szünteti meg az összeférhetetlenséget, elveszítheti a támogatásokat, összesen 270 milliárd forint értékben.

    25
  • Cséfalvay megint csak elővette azt a statisztikát, amire hónapok óta hivatkozik, hogy valamikor az előző év valamelyik időszakához képest negyvenezerrel többen dolgoztak - május óta ugyanerre a statisztikára hivatkozik, lehet, hogy azóta nem készült újabb. Józsa nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

  • "Nagyon nehéz bármit is mondani az interpellációjára, mert csak mondatokat mond, de mögöttük nincsenek érvek" - válaszolta Józsának minisztere nevében Cséfalvay államtitkár. Az újratervezés szerinte alapból csak a kiegészítő lépésekről szólt, a gazdaságpolitikát magát nem kell újratervezni. "A folyó fizetési mérleg erős pozitívummal fog zárni" - állította, és még a nemzetközi hitelminősítőkre is hivatkozott, akik ezt pozitívumként emelték ki. A kormány általában elfogultnak és megbízhatatlannak tartja a hitelminősítőket.

    24
  • Józsa az államadóssággal folytatta, ami szerinte "a magánnyugdíjvagyon elherdálása ellenére is" nominálisan ugyanott tart. "Hol van az újratervezés" - kérdezte, mert szerinte a 320 milliárdos csomag csak ráadás-megszorítás. "Lát kilátást arra, hogy valaha előjönnek a miniszterelnök által megigért disznótoros vacsorával is?" - kérdezte.

  • "Hol marad a tor, böllér úr?" - kérdezné Matolcsytól a szocialista Józsa István, de Matolcsy nincs itt. Józsa szerint a kormány a disznótorból csak a fogópálinkáig jutott el, a gazdaságot viszont tönkretette. "Megroppant a fejlődés dinamikája, jövőre jó eséllyel recesszió lesz" - mondta, majd a magánnyugdíjrendszer kifosztását és a szegényeknek hátrányos adórendszert bírálta.

    23
  • Tállai állítása szerint valójában a kormány hétmilliárd forintot költött gátépítésre, tározóépítésre. Az edelényi választókerületet szétvágásáról pedig a kormány nem tehet, mert azt nem a kormány, hanem a frakció terjesztette elő, és majd a parlament dönt róla kétharmaddal. Végül felsorolta, hogy Edelény az elmúlt másfél évben közel 3 milliárd forintot kapott. Molnár emlékeztette Tállait, hogy mind a 3 milliárd forintot még az előző kormány ítélte meg Edelénynek. A választ nem fogadta el, a kormánytöbbség viszont igen.

  • Tállai András önkormányzati államtitkár szerint "valóban, Edelény városában a sajnálatos árvíz miatt komoly károk keletkeztek". A letagadhatatlan tényen kívül mást nem ismert el, szerinte Edelény indokolatlanul magas költségeket számolt el, és fel sem merült költségeket is felszámolt, ami miatt büntetőfeljelentést is tett a belügyminisztérium.

    22
  • Látszat-helyreállításon kívül Molnár szerint semmi sem történt, és még csak önhikis támogatást sem kapott. Még a rekonstrukciós pályázatukat is elutasították. Felidézte azt is, hogy a választójogi törvényben kettészakították választókörzetét, ezzel Edelény elveszíti központi szerepét, a járási székhely is Szendrő lesz.

  • Igazi kuriózumként egy független képviselő is interpellálhat ma. Az edelényi polgármestert, Molnár Oszkárt az érdekli, miért büntetik városát. A 2010-es áradásról beszélt, amikor még Orbán Viktor is ígéretet tett a segítségre, bár ezt senki se várta tőle. De hiába tett ígéretet, segítséget végül nem kaptak, 170 millió forintot nem fizetett ki eddig a városnak a belügyminisztérium.

    21
    Fotó: Huszti István
  • Inkább a javuló pályázati kedvről beszélt, meg arról, hogy a kormány célja a gazdasági élet fellendítése. Cél az is, hogy magyar vállalatok nyerjenek a közbeszerzéseken. Simicska Lajos neve nem hangzott el válaszában. Jávor "érdekes termelési beszámolónak" nevezte a választ, ami semmilyen konkrétumot nem tartalmazott. Nem is fogadta el. A kormánytöbbség viszont igen.

  • A kormány nevében válaszoló Fónagy János szerint a kormány olyan feltételrendszert alakított ki, amelyben teljes szigorral lehet fellépni a kérdéses közbeszerzések ellen. Arról viszont nem beszélt, hogy ha a lehetőség adott, akkor miért nem lépnek fel.

    20
  • Jávor szerint a kormány közpénzből tömi ki a hozzá közel álló vállalkozásokat, és semmi sem lett Pokorni ígéretéből, hogy levágják a kezét annak, aki elsőként belenyúl a közösbe. Jávor a pályázati határozat érvénytelenítését kérte.

    19
  • Jávor Benedek felszólalása elején örvendezett, hogy napelemtelep létesülhet Szeged mellett, de sajnálta, hogy ezt Simicska Lajos birodalma építheti fel úgy, hogy két jobb pályázatot érvénytelenített a Közbeszerzési Döntőbíróság, ráadásul az egyik, a végül nyertes pályázatnál ötvenmillió forinttal kedvezőbbet egy olyan műszaki megoldást kifogásolva, ami a győztes E-os pályázatában is szerepelt.

  • Ezeket nem közvetítjük. A kereszténydemokrata Spaller Endre "Hadd éljek" címen szólal fel, míg a fideszes Borbély Lénárd a belügyminiszter alá kérdez.

    15
  • Vannak ügyek, amiben még a legügyesebb rendőr se tud gyors eredményt produkálni, tudtuk meg. A cél mégis az, hogy a veszélyes elemeket elfogják. Pörzse Sándor nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

  • A kormány nevében válaszoló Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint a törvény előtt mindenki egyenlő, a rendőrség pedig pártsemleges, nem tartja nyilván a sértettek párthovatartozását. A konkrét ügyekről azt mondta, "a nyomozások folyamatban vannak", azok befejezéséig részletes információt nem áll módjában kiadni. De van olyan ügy, amiben nemzetközi segítséget is kértek.

    14
  • Pörzse sérelmeket sorol, állítása szerint Hegedűs Lórántnéra pisztolyt fogtak, Juhász Oszkárra rálőttek, többen életveszélyes fenyegetést kaptak. Viszonylag sokat cigányozott mindeközben. Szerinte a rendőrség nem kezeli kellő súllyal az ügyeket.

  • Másodikként a jobbikos Pörzse Sándor interpellálta a belügyminisztert. Emlékeztetett rá, hogy amikor Lázár János kapott fenyegetést, akkor a rendőrség "nagyon helyesen" fellépett, és terrorizmus vádjával már le is tartóztatott egy nyugdíjas rendőrt. Bezzeg a jobbikosokat fenyegetők ellen nem lép fel a rendőrség.

    13
    Fotó: Huszti István