Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ma elfogadják a költségvetést

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Cséfalvay szerint Írországban is a jegybank látja el a felügyeleti feladatokat, és "egy idős angol hölgy" is azt kérdezte, hogy miért nem a jegybank látja el ezt a feladatot. Az idős angol hölgy a királynő volt.

  • Cséfalvay szerint "apróbb félreértés", hogy az EU nem is azt a jegybanktörvényt látta, amit a parlament elé terjesztettek, mert az EU-nak még a korábbi, az MNB javaslatai nélküli változatot küldték meg. "Apróbb félreértés" - ismételte meg az IMF-tárgyalások összeomlására okot adó fejleményt.

  • "A Magyar Nemzeti Bank az, ami a neve: a magyar nemzet bankja" - kezdte válaszát a kormány nevében Cséfalvay Zoltán államtitkár (nemzetgazdasági minisztérium). Szerinte a kormány "messzemenőkig tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét", mert ez "tízmillió magyar érdeke". Ettől függetlenül indokoltak lehetnek változtatások a szervezeti felépítésben és a vezetésben. Ezért akarnak kollektív vezetést bevezetni.

    02
  • Rozgonyi Ernő nem először képviselő. A most jobbikos politikus 1998-2002 között a MIÉP frakcióvezető-helyettese volt. Honlapjának mottóját Wass Alberttől kölcsönözte.

  • Rozgonyi kamatcsökkentést követelt, mert "az arab sejkeket nem érdekli, mekkora a magyar alapkamat". "Minek a PSZÁF" - tette fel következő kérdését, szerinte ugyanis az MNB feladata lenne a bankok ellenőrzése, de a feladatának nem tesz eleget.

  • Rozgonyi szerint arról is a jegybank tehet, hogy a kereskedelmi bankok "uzsorakamatra" adtak csak hitelt a magyar vállalkozóknak, amelyek ezért nem is tudtak hitelt felvenni. Rozgonyi azt is butaságnak tartja, hogy az MNB az infláció elleni harcot tartotta legfontosabb feladatának, mert az ellen pénzpolitikai eszközökkel nem is lehet. Ráadásul az MNB "maga gerjeszti a maginflációs becsléseivel az inflációt".

    01
    Fotó: Huszti István
  • Jobbikos felszólalással kezdődik a parlament hétfői ülése. "A Magyar Nemzeti Banknak létéből eredő feladatai vannak, amiket nem gyakorolt" - kezdte napirend előtti felszólalását a jobbikos Rozgonyi Ernő, aki szerint az MNB tehet a privatizációról, mert nem védte meg a forint értékét.

  • Alkotmányellenes passzusokat talált az egyházügyi, a kiemelt büntetőügyekre vonatkozó egyes büntetőeljárási, valamint a médiaszabályozással kapcsolatos törvényekben az Alkotmánybíróság. (MTI)

  • "Új állampárt alakul ki ezzel a házszabállyal. Új állampárt és új állampárti rendszer" - mondta, annak apropóján, hogy immár az ellenzék hozzájárulása nélkül is lehetőség lesz a rendkívüli törvényalkotásra.

  • A módosításokkal szerinte lehetetlenné válik a parlament demokratikus működése. A "kivételes és sürgős eljárás" kifejezés őt a rögtönítélő bíróságokra emlékezteti, mert ez lehetőséget teremt akár adótörvények vita nélküli elfogadására is. Kifogásolta azt is, hogy a jövőben akár kétharmados többséggel is el lehet térni a házszabálytól. Azaz, Molnár szerint a jövőben rendeleti kormányzás lesz. Felidézte a felhatalmazási törvényt is, azaz szerinte Orbán rálépett a hitleri útra.

  • "Úgy tűnik, hogy pénteken, sőt a két ünnep között is lesz ülésnap" - kezdte sajtótájékoztatóját a Demokratikus Koalíció nem létező frakciójának vezetője, Molnár Csaba, aki ezután a házszabály módosításáról beszélt.

  • Jobbikos felszólalással kezdődik a nap, Rozgonyi Ernő osztja meg gondolatait a Magyar Nemzeti Bankról. A kormánypártok feszültséget sejthettek, hiszen mindjárt másodikként az altatófrakció, a kereszténydemokraták nevében szólalhat fel Michl József, aki témájául a nemzeti összetartozást és a családi ünnepeket választotta. Utána az elempés Scheiring Gábor beszél elhalasztott esélyekről, Tóbiás József pedig 2011-ről. A sort Rogán Antal sikerpropagandája zárja a devizahitelesek megmentéséről.

  • Hagyományosan csak hét interpellációra szokott sor kerülni, és most a kormánypárti duplázás és a független Molnár Oszkár kitöltötte a keretet, így elvileg a szokásos két szocialista interpelláció helyett biztosan csak egyre, Józsa István "hol marad a tor, böllér úr" című, Matolcsy Györgynek címzettjére kerül sor.

    Ha mégis tovább haladnának, nyolcadikként a szocialista Nemény András "elmaradó fejlesztések" címen kérdezhet a nemzeti fejlesztési minisztertől, aki éppen nem is létezik, kilencedikként a jobbikos Vágó Sebestyén "tényleg felvilágosultak a munkáltatók" címen Réthelyi erőforrás-minisztertől. Tőle kérdezne tizedikként párttársa, Ferenczi Gábor is, a gyurcsányi klasszikust idézve. "Akinek nem tetszik, el lehet innen menni?"

  • Az alákérdezés után az elempés Jávor Benedek tereli vissza a hangulatot az eredeti, ellenséges vonalra "megéri-e a kormánynak engedni a korrupciógyanús közbeszerzéseket" című kérdésével, amire van könnyű válasz, de nem azt fogják adni. Ritka alkalom következik ezután, az új országgyűlésben először interpellál független képviselő: Molnár Oszkár érdeklődik, hogy miért is bűnös város Edelény, ahol ő a polgármester.

  • Az interpellációk sorát legnagyobb ellenzéki pártként a szocialisták nyitják, Harangozó Tamás kérdez rá, hogy kitől is kell félteni a demokráciát és az igazságszolgáltatást. A gondolatmenetet a jobbikos Pörzse Sándor folytatja, aki arra kíváncsi, hogy a rendőrség Magyarország rendfenntartója, vagy csak a Fideszé? Csoda hogy ebben az ellenséges hangulatban nem egy, hanem két kormánypárti öninterpelláció is lesz? A kereszténydemokrata Spaller Endre "hadd éljek" címen nyilván az abortuszról beszél majd, a fideszes Borbély Lénárd pedig a belügyminiszternek kérdez alá "hogyan értékeli miniszter Úr" kezdetű örökbecsűjével.

  • Az utolsó előtti roham

    A törvények kodifikálásának lassúsága miatt az év utolsó hivatalos üléshetében igazi rohammunka vár a parlamentre. Hétfőn 11 törvényt fogadnak el, és 17 törvény módosító indítványairól is döntenek, hogy azokat majd a külön ülésnapnak számító pénteken szintén rohamtempóban elfogadhassák. És még így is szinte biztos, hogy a két ünnep között is ülésezni kell.