Egymásnak estek a szocialisták az atomerőmű miatt

2011.12.20. 14:21
Mesterházy Attila múlt héten azt mondta, hogy pártja már nem támogatja a paksi atomerőmű bővítését, pedig korábban elkötelezett hívei voltak. A helyi szocialisták azonnal az elnök ellen fordultak a pálfordulás miatt.

A paksi szocialisták megdöbbenéssel fogadták Mesterházy Attila pártelnök kijelentését, amely szerint az MSZP nem támogatja a paksi atomerőmű bővítését – közölte az MSZP Tolna Megyei 2. számú Választókerületi Társulása kedden.

A közleményben azt írták, hogy az atomerőmű társadalmi elfogadottsága egyértelmű, Magyarország ellátásbiztonságához pedig elengedhetetlen a nukleáris kapacitás bővítése. Erről Pakson, illetve annak környékén kifejezett egyetértés alakult ki.

A paksi és környékbeli szocialisták számára érthetetlen az ügyben bekövetkezett váratlan pálfordulás – fogalmazott a párt Paks környéki szervezete.

Hozzátették: meggyőződésük, hogy Magyarország energiabiztonsága a belátható jövőben csak az atomerőmű teljesítményének bővítésével képzelhető el, mindezt a 2010. évi választási programjukban is leszögezték. Megjegyezték, hogy a beruházás gazdaságélénkítő hatása is jelentős, az építés, majd az üzemeltetés során ezrek juthatnak munkához. Ez családok sokaságának nyújthatna jövedelmet.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az ország számára létfontosságú kérdést rövid távú politikai célokra használja fel bárki” – írták a paksi szocialisták.

Úgy fogalmaztak: "a város, a térség helyi ügyeiben a rendszerváltás óta egyetlen politikai szervezet sem használta önös érdekeire az atomerőművet. Mi, paksi és környékbeli szocialisták most sem, a jövőben sem fogjuk ezt megtenni" – zárul a közlemény, amelyet a társulás elnöke, Faller Dezső mellett a párt több helyi prominense is aláírt.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke elfoglaltságára hivatkozva lemondta december 22-ére tervezett paksi látogatását, amelynek célja eredetileg az volt, hogy a Mosolyakció keretében adományokat adjon át. Az akcióra a párt helyi szervezetének közleménye szerint Harangozó Tamást, az MSZP megyei elnökét várják.

A Népszabadság december 17-én Mesterházy Attila közlésére hivatkozva azt írta, hogy az MSZP nem támogatja a paksi atomerőmű bővítését. A cikkben úgy fogalmaztak, hogy ez jelentős fordulat, ugyanis az elmúlt húsz évben a szocialisták a bővítés egyik legfőbb támogatói voltak.