Több mint 800 ezret keres a képviselő

2011.12.20. 09:09
Állásokat halmoz a Fidesz fővárosi frakcióigazgatója, noha ez összeférhetetlen. Orbán Gyöngyi összesen 858 ezer forintot keres a fővárosi cégeknél.

A budapesti gyógyfürdővállalat felügyelőbizottságának (fb) elnökségéért 140, a fővárosi csatornázási művek fb-tagságáért 182, a Péterffy Sándor utcai kórház fb-elnökségéért 240 és a Jahn Ferenc kórház fb-tagjaként 140 ezer forintot kap Orbán Gyöngyi, a Fidesz  Fidesz frakcióigazgatója a képviselői juttatásán túl – írja a keddi Blikk.

Nem járt sokkal rosszabbul a posztok elosztásakor Szentkirályi Alexandra, a Fidelitas I. kerületi elnöke sem. Ő a Fővárosi Közterület-Fentartó Zrt., a János kórház és a Nyírő Gyula kórház felügyelőbizottságaiban tag, a főváros közvilágítási cégénél pedig fb-elnök. A képviselői fizetése mellett 460 ezret keres a fővárosi cégeknél.

Szűcs Somlyó Mária, a városháza kommunikációs igazgatója szerint a helyzetet a kényszer szülte. A közgyűlési létszám 60-ról 33-ra csökkent, az önkormányzati cégek száma viszont változatlan, így kevesebb képviselővel kell feltölteni a felügyelőbizottságokat.

A Fidesz a választás előtt ígéretet tett rá, hogy véget vet annak a gyakorlatnak, mely szerint politikusok az állami cégek felügyelő testületeiben fizetett pozíciókat töltenek be. Ennek jogszabályi alapját meg is teremtették.

A fővárosi kórházak jövőre állami tulajdonba kerülnek, így Orbánék megbízásainak száma is csökken. A frakcióigazgató szerint nem volt tudomása arról, hogy fb-tagságaival a tilosban jár, de ha ez bebizonyosodik, visszafizeti a pénzt. Mint mondta, nem a pénzért, hanem a városért dolgozik napi 14 órát.