A Veszprém megyei kórház felkészült, hogy elveszítheti dolgozói 70 százalékát

2011.12.21. 00:27

A Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház is minden eshetőségre felkészült vészforgatókönyvvel – reagált Rácz Jenő, az intézmény vezetője az MTI-nek az m1 Az Este műsorában elhangzottakra.

A műsorban Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke azt mondta: a Veszprém megyei kórházban az intézményben dolgozók már csaknem 70 százaléka helyezte letétbe a felmondását. Rácz ennek kapcsán azt mondta: tekintettel arra, hogy sem szándékuk, sem jogi lehetőségük nincs arra, hogy bármi módon megtudják hamarabb az összegyűjtött felmondólevelek számát, így nem tudja intézményében hányan csatlakoztak a rezidensek által meghirdetett felmondóleveles akcióhoz. Kiemelte: a hetven százalékos arányt „nehéz számnak tartja”, különösen mivel az intézmény 250 orvosának jelentős része vállalkozásban dolgozik, akik ilyen módon nem is tudnának felmondani.

A kórházigazgató leszögezte: nem kíván vitatkozni azokkal a számokkal amiknek – mint fogalmazott – „a valóságtartalma sem ismert”. Amikor januárban nyilvánosságra kerülnek a számok, akkor azok alapján intézkednek majd.

Emellett az m1 Az Este című műsorának riportjában az is elhangzott, hogy az intézmény általános orvos sebészeti osztályán tizenhét orvosából már csak nyolcan dolgoznak. Továbbá van három osztály, ahol mindenki feláll, ha nem lesz béremelés.

Rácz Jenő előbbi állítást cáfolta. Arra pedig, hogy kórházában három teljes osztály felállna, azt mondta: „szinte biztos, hogy ez nincs így”.
Rácz kitért arra is, hogy intézményükben a biztonságos betegellátást segíti az is, hogy náluk az önként vállalt túlmunkáért dupla bér jár. Tudomása szerint kórházában senki sem csatlakozott a Magyar Orvosok Szövetsége által hirdetett akcióhoz, amelyben az orvosok nyilatkozhatnak, hogy nem hajlandók önként túlmunkát vállalni.