Az Európai Bizottság tanulmányozza Orbán válaszát

2011.12.23. 14:09 Módosítva: 2011.12.23. 15:16

A magyar miniszterelnök és a magyar hatóságok válaszoltak a José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Olli Rehn és Viviane Reding alelnökök által felvetett különböző aggodalmakra, írta közleményében Dennis Abbott, az EB egyik szóvivője. A szóban forgó ügyek jelentőségére tekintettel a magyar válaszok mélyreható elemzést igényelnek, amely már folyamatban van és a lehető leghamarabb el akarnak készülni vele. Az Európai Bizottság az elemzés fényében fog dönteni további lépéseiről, áll a rövid közleményben.

Orbán Viktor a Hír TV-nek adott csütörtök esti interjúban számolt be arról, milyen válaszlevelet írt Barrosónak. Azt mondta, hogy elutasító választ küldött az Európai Bizottság elnökének, aki a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására kérte őt.

Barroso levele érzékeltette, ez lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak. „Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonja vissza a két, parlament előtt lévő sarkalatos törvényt. Dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal”– állt Barroso levelében.

Orbán azt mondta, hogy udvarias hangú, de határozottan elutasító választ adott Barrosónak. Arra a felvetésre, hogy jogosnak érzi-e a Barroso-féle krtikákat, a miniszterelnök először azt mondta, „csupa jó hírt" közölt a válaszlevelében: elfogadták az ország költségvetését, kész van Magyarország gazdasági és pénzügyi terve – ami szerinte az egyik legjobb Európában –, és sikerült megállapodni a bankokkal a devizahitelesek ügyében.

Orbán azt írta Barrosónak, hogy az a két törvény, amelyet Brüsszel kifogásolt, megfelel az európai jogrendnek. „Tudattam vele, hogy nincs mód, hogy halasztást engedjünk, mert az alkotmány január elsejével hatályba lép, ráadásul az új alkotmányban fontos építőkő mindkét törvény. Ezek a törvények egyébként pedig nem tartalmaznak semmi olyat, amit neki jogában, módjában állna kifogásolni” – fogalmazott a miniszterelnök az interjúban.