Ez a poszt a következő Percről percre része:

Blokád alatt a Parlament

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lázár János Nováknak válaszolva már egy másik törvényt, az Alkotmánybírósághoz fordulás jogát korlátozó alaptörvényt védi a választójogi törvény vitájában. Ez utóbbiról továbbra is az a véleménye, hogy arányos és igazságos, a győztes kompenzációja például azt garantálja, hogy ne vesszen el a győztes jelöltre leadott szavazat sem - ezek szerint az nem elég garancia, hogy egy győztes jelöltre adták.

  • Átalakították a választási rendszert

    A parlament egy nappal karácsony előtt elfogadta az új választójogi törvényt. Átszabták a választókerületeket, relatív többséggel is lehet mandátumot szerezni. Az átalakítás kimondottan kedvez a jelenlegi kormánypártoknak.

  • A választójogi reform elfogadása után az alaptörvény Átmeneti Rendelkezéseihez benyújtott módosító indítványokról szvaznak, majd döntenek a nemzeti vagyonról, a szabálysértési törvényről, a felsőoktatási törvényről, az államháztartási törvényről és pár, ezeknél jelentéktelenebb új törvényről is, mindezekről bővebben olvashat ebben a cikkünkben.

  • Egy tucat eddig benntartott MSZP-s képvselőt kiengedtek a Gyorskocsi utcából. A képviselők ellen szabálysértési eljárás indult, mivel lemondtak mentelmi jogaikról.

    Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint ez fordulópont a magyar politikában, Orbán Viktor diktatúráját meg kell dönteni, és ehhez ha kell összefognak bármely demokratikus politikai erővel. Az Index kérdésére, hogy a Jobbikot is ilyen erőnek tartják-e, Mesterházy azt mondta, hogy a Jobbik nem a demokrácia alapelveit vallja.

    A szabálysértési vádakra reagálva az MSZP képviselői azt mondták, hogy a 2006-os Parlament előtti élőlánc idején a szocialisták tette ugyanígy, személyi szabadság megsértése miatt feljelentést, de akkor az ügyészség ezt elutasította. Most viszont az ügyészség fenntartja a vádakat, vagyis amit akkor szabad volt, ma már nem lehet.