Eltérnének a házszabálytól az egyházügyi törvénynél

2011.12.23. 14:37 Módosítva: 2011.12.23. 16:32

A Fidesz a házszabálytól eltérve, december 30-án döntene az új egyházi törvényjavaslatról, ha azonban ehhez nem lesz meg a szükséges támogatás, akkor az Országgyűlést 2012. január 4-ére kellene összehívni a zárószavazásra, ismertette a pénteki, házbizottsági ülésen történteket az Országgyűlés sajtófőnöke.

Altorjai Anita elmondta, hogy a Fidesz frakciója azt kezdeményezte, hogy a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényjavaslat zárószavazása a házszabálytól eltéréssel december 30-án történjen akkor is, ha lesz elfogadott módosító javaslat. Ha azonban nem lesz meg a házszabálytól eltéréshez szükséges négyötödös támogatás, akkor január 4-ére kell összehívni az Országgyűlést a zárószavazásra.

A sajtófőnök közölte azt is: az LMP támogatta a kezdeményezést, míg a szocialisták nem. A Jobbik várhatóan pénteken alakítja ki álláspontját.

A december 28-ai és 30-ai plenáris ülés napirendjéről szólva Altorjai Anita elmondta: 28-án, az interpellációs időszakot követően egy napirendi pontként a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényjavaslatot tárgyalja a Ház.

December 30-án zárószavazásokra kerül sor: döntés születik a fiatalkorúak dohányzási szokásainak visszaszorításáról, Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről és az Országgyűlés házszabályának módosításáról szóló javaslatokról.

Ez a rendkívüli ülésszak utolsó napja lesz, az Országgyűlés tavaszi ülésszakát várhatóan normál menetrendben hívja össze az Országgyűlés elnöke. "A mai ismereteink szerint a kormány nem jelezte, hogy a februári üléskezdet előtt szükség lenne rendkívüli ülések megtartására" – mondta Altorjai Anita.

Közölte azt is: a fejlesztési tárca élére kinevezendő Németh Lászlóné december 28-án teszi le miniszteri esküjét, mert a kinevezési okmányának aláírása csak péntek este történhet meg. A köztársasági elnök ugyanis Vaclav Havel volt cseh elnök temetésén vesz részt.