Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kossuth tér visszatért

Délelőtt LMP-s képviselők láncolták magukat a Parlament kapuihoz, tiltakozva a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen. Az akcióhoz később aktivisták, több szocialista képviselő és Gyurcsány Ferenc is csatlakozott. A tiltakozó képviselőket és az aktivistákat a Gyorskocsi utcai fogdába szállították. Délutánra az LMP a Miniszterelnöki Hivatal elé hirdetett demonstrációt, a több ezres tömeg ezután a Kossuth térre vonult. A tömeg lehazaárulózta a szavazásról távozó fideszes képviselőket. Két embert előállítottak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyelőre pár százan gyülekeznek a Miniszterelnöki Hivatal előtt, ahol egy kis színpadon nemsokára a ma már előállított LMP-s képviselő, Vágó Gábor fog beszédet mondani.

    photo (2)
    Fotó: iBarakonyi
  • A tüntetők zöld sípokat fújnak, és elkezdődött az Orbán, takarodj skandálása is. Ez időnként átcsap demokráciát-demokráciát skandálássá.

  • "Ma véget ért a demokrácia, és felsejlett a diktatúra. Ma már nem volt elég bemenni a parlamentbe, ezért új ellenállást hirdet az LMP" - mondta az Országház előtti tüntetés színpadán Széll Bernadett LMP-s képviselő.

    Szél Bernadett szerint embereknek karácsony előtt egy nappal nem a téren lenne a helyük, de ztt nem ők, hanem a Fidesz akarta, amely egy sor fontos törvény próbál az ünnep előttt még megszavazni. Az LMP ezt nem tűri tovább, meghirdeti az új ellenállást - mondta.

  • Az LMP nem vitatja a blokádot felszámoló rendőri intézkedések jogszerűségét, de követelik a civil aktivisták szabadon engedését. Délután ötkor a Parlament elől átvonulnak a Gyorskocsi utcai fogda elé.

  • A tüntetésen már több mint ezren vannak tudósítónk szerint.

    photo
  • Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a tüntetőknek nem kell félnie, féljenek azok, akik a Parlamentben a gombokat nyomják, és közben felszámolják a demokráciát.

  • Ezen a linken lehet elérni az LMP tüntetésének élő közvetítését, már akkor, ha nincs lehalva az online stream.

  • Árok Kornél, a Szolidaritás mozgalom egyik vezetője azt mondta, hogy az ellenzéki képviselők mai letartóztatása a rendszerváltás előtti időket idézi. Árok szerint a demokrácia felszámolása a Fidesz célja, és a karácsonyi forradalom tétje, hogy szabadok lehetünk-e.

  • Információink szerint elkezdődött a délutáni blokádról előállított aktivisták kihallgatása. A civilek jogi védelmét a Helsinki Bizottság látja el.

  • Tudósítónk szerint több ezren vannak már az LMP Parlament előtti tüntetésén.

    photo (1)
  • Az Index információi szerint minden civilt, aki nem képviselő személyi szabadság megsértésével vádolnak. A Magyar Helsinki Bizottság korábbi közleménye szerint ellentmond a józan észnek, hogy személyi szabadság megsértésével vádolják a tiltakozókat, hiszen helyváltoztatási szabadságától senkit nem fosztottak meg, és gyalogosan bárki bejuthatott az Országházba. A jogvédő szervezet jogi segítséget nyújt az előállított tiltakozó aktivistáknak.

  • Schiffer András szerint  2011 a valóságtól való elrugaszkodás éve volt, 2012 viszont a valósággal való szembenézés éve lesz. Népszavazásokat fognak kezdeményezni a Fidesz munkavállalói jogokat és az oktatást érintő törvényeiről.

    "Meg akarjuk kérdezni az embereket, kívánják-e a munkavállalói jogok és az oktatás felszámolását. "A szavazófülkékben találkozunk" - mondta Schiffer.

  • Az LMP tüntetésén bejelentették, hogy nem vonulnak át mégse a Gyorskocsi utcába, mert a "reggeli hősöket", azaz az LMP blokádban résztvevő aktivistákat elkezdte elengedni a rendőrség. A bejelentést nagy üdvrivalgás fogadta.

    Információink szerint azonban a Gyorskocsi utcában még csak most kezdődtek meg a kihallgatások, így egyelőe döntés sincs.

  • Székely Tamás a Szolidaritás Mozgalom társelnöke arról beszélt, hogy elég volt az Orbán-Simicska korszakból, és azt mondta, hogy összehívják az ellenzéki kerekasztalt. Ide várnak minden demokratikus ellenzéki pártot, hogy egy adott pillanatban együtt váltsák le a kormányt - írja az atv.hu.

  • Nagy Navarro Balázs, az MTV székháza előtt 13. napja éhségsztrájkoló szakszervezeti vezető is felszólalt a tüntetésen, Navarro azt kiabálta a tüntetőknek, hogy le kell váltani Orbán Viktort. Ezután nem sokkal a tüntetésen részt vevő többezer ember elénekelte a himnuszt, majd véget ért a demonstráció.

  • Minden olyan ellenzéki képviselőt kiengedtek péntek délután a budapesti Gyorskocsi utcai fogdából, akit az LMP délelőtti, a Parlamentnél tartott demonstrációjáról állítottak elő. (MTI)

  • Hiába ért véget az LMP tüntetése, a tömeg egy része a Miniszterelnöki Hivataltól átvonult a Kossuth térre, az Országház elé. A több mint ezer fős tömeg demokráciát-demokráciát skandálásba kezdett, miközben felállt a rendőrsorfal. Tudósítónk szerint egy embert már ki is emeltek a tömegből és elő is állítottak.

    kossuthter02

    A rendőrök egyelőre nem viselnek sisakot, és rohamrendőrök helyett gyakorlóruhás rendőrök állnak a sorfalban.

  • Tudósítónk szerint újabb rendőri erők érkeztek a Parlament elé, de a most sorfalba rendeződő erők sem viselnek sisakot.

    kossuthter04
  • Egyelőre senkit nem engedtek el az aktivisták közül, egyszerre négy embert hallgatnak ki, ha véget érnek a kihallgatások, akkor információink szerint kiengedik őket. Az aktivistákat többek között a Helsinki Bizottság ügyvédei védik, úgy tudjuk, hogy a rendőrségen nem foglalták le a az "elég volt!"-táblákat és a láncokat.

  • Az Orbán, takarodj mellett új skandálás mellett a Bóvli, bóvli is egyre népszerűbb, és időnként Kim Dzsongil és Jukasenkó nevét is időről időre felkapja a tömeg.

  • A tömeg hangos fújolással fogadja a parlamenti ülésnapról távozó kormányoárti képviselőket. Tudósítónk szerint az egyik fideszes képviselő autóját pillepalackkal dobáták meg. A képviselők csak rendőrsorfal mellett tudnak távozni, miközben a tömeg lehazaárulózza a fideszeseket.

    photo (7)
  • A rendőrség az északi kapun keresztül engedi ki a fideszes képviselők autóit, tudósítónk szerint a tüntetők egy része átjött ezért ide, és hangosan szidalmazzák a képviseőket, szavazóautomatának, hazaárulónak nevezik őket. A rendőrség újabb sorfalat állított fel, hogy a képviselők útját biztosítsák.

    photo
    Fotó: iBarakonyi
  • A HVG tudósítója szerint az LMP politikusai közül is többen maradtak még a téren a demonstráció után, és egyes hírek szerint azok is a Kossuth térre indultak, akiket nemrégiben engedtek ki a Gyorskocsi utcai fogdából.

  • Egy idősebb nőt előállított a rendőrség, mert a Parlamenr előtti fotókiállítás tablóira piros filctollal jelszavakat firkált. az egyik tablóra az Orbán, takarodj, a másikra Bóvli kormány, a harmadikra a Klubrádió felirat került.

  • Az északi kapunál negyven-ötven demonstráló maradt, odabent a parkolóban még körülbelül húsz gépkocsi parkol, véhetően ennyi képviselő maradt még bent az Országházban.

    A Kossuth téren mindössze alig kétszáz tüntető maradt este hét előtt.

  • Az RTL Klub Híradójának tudósítója szerint a Gyorskocsi utcai fogdából sorra engedik ki az aktivistakat, eddig 4-5 ember hagyhatta el az épületet, és még 25-en lehetnek bent. Nagyon lassan halad a kihallgatás, egy aktvista kihallgatása egy óráig tart - mondta a tévé tudósítója.
    Van olyan ügyvéd, aki egyszerre négy kihallgatás között ingázik, tudta meg az Index. Úgy tudjuk, hogy a politikusokhoz hasonlóan az aktivistákat is személyi szabadság megsértésével vádolják, ami 0-3 évig büntethető. A kihallgatásokon az aktivisták és az őket védő ügyvédek azt állítják, hogy nem követtek el bűncselekményt, csak politikai vélemenyüket nyilvánították ki, amely Alkotmányban rögzített jog, ezért azt kérik a rendőröktől, hogy szüntessék meg az eljárást. A korábbi órákhoz képest változás, hogy most már lefoglalják az Elég volt! feliratú táblákat és a láncokat.

    fogda
  • A BRFK közleménye szerint összesen 43 embert - köztük 15 országgyűlési képviselőt állított elő a rendőrség pénteken a Parlament elől személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

    A közlemény szerint az előállított személyekkel önként utazott 11 országgyűlési képviselő a Gyorskocsi utcai fogdáig, ahol megpróbálták megakadályozni az előállított személyek rendőrségi gépjárműből való kiszállítását. Így a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének elkövetése miatt őket is előállították. Az országgyűlési képviselők a szabálysértési eljárás megindítását követően elhagyták a rendőrség épületét.

    A személyi szabadság megsértése bűntettével alaposan gyanúsított 15 fő országgyűlési képviselő: Dorosz Dávid, Ertsey Katalin, Gyurcsány Ferenc, Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Kaufer Virág, Kolber István, Kukorelly Endre, Molnár Csaba, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka, Szilágyi László, Szilágyi Péter, Vadai Ágnes és Vágó Gábor.

    A rendőrségi intézkedést pedig Gőgös Zoltán, Harangozó Gábor István, Harangozó Tamás Attila, Horváth András Tibor, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Nemény András, Nyakó István, Pál Béla és Ujhelyi István szocialista képviselők próbálták megakadályozni - olvasható a közleményben. Az MSZP közleménye szerint képviselőik mentelmi jogukról kivétel nélkül önként lemondtak.

  • Hatvan-nyolcvan ember van már csak a Kossuth téren - jelentette az ATV tudósítója. Az Egyenes beszéd című műsorban Karácsony Gergely, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta, nem terveznek ilyen akciókat minden héten, de fontos volt jelezni az emberek felé, hogy a Fidesz-KDNP kormány pénteken végleg leépítette a demokráciát Magyarországon.

  • A 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom üdvözli a Szolidaritás által javasolt Ellenzéki Kerekasztal gondolatát. "Az Orbán-rendszer árnyékában a különböző ellenzéki erőknek félre kell tenniük az ellentéteiket, és el kell kezdeniük érdemben együttműködniük egymással" – mondta Istvánffy András. A 4K! részt fog venni az Ellenzéki Kerekasztal munkájában.

  • Zengett a bóvli a Kossuth téren