Személyi szabadság megsértése miatt vitték be az LMP-seket

2011.12.23. 14:53
A rendőrség pénteken őrizetbe vette és elszállította a LMP képviselőit a Parlament autós behajtójánál tartott demonstrációról. Az összeláncolt képviselők a rendőrség szerint személyi szabadság megsértésével gyanúsíthatók. Pintér Sándor magyarázata szerint az LMP-sek a többi képviselő személyi szabadságát korlátozták, akik a blokád miatt nem tudtak bejutni a házba. Autóval.

A parlamenti parkoló bejáratának blokádja közben elvitték az LMP kilenc országgyűlési képviselőjét a rendőrök. Az ellenzéki párt tiltakozó demonstrációja előre bejelentett rendezvény volt, délelőtt 11-ig érvényes területfoglalási engedéllyel.

Kaufer Virág, Scheiring Gábor, Jávor Benedek, Vágó Gábor, Szabó Rebeka, Szilágyi Péter, Szilágyi László, Ertsey Katalin és Karácsony Gergely képviselőket a Gyorskocsi utcai fogdába vitték. (Rajtuk kívül 30-40 aktivistát is előállítottak.) Később beszállították a független képviselő Gyurcsány Ferencet is.

Schiffer András frakcióvezető a beszállítás után az utcán várakozva próbálta megtudakolni, milyen indokkal történt az őrizetbe vétel. Az LMP-sek jogi képviselője szerint sokáig nem volt tiszta, hogy a rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés tényállásának megvalósulására, vagy a személyi szabadság megsértésére hivatkoznak. Végül kiderült, hogy az utóbbira, ami azzal járt, hogy a képviselőket azonnal szabadon kellett engedni, hiszen bűncselekmény gyanúja esetén mentelmi jogot élveznek. A személyi szabadság megsértése bűncselekmény, ezért a hatóságnak az országgyűlés mentelmi bizottságához kell fordulnia a képviselők kiadatásáért.

"Tekintettel arra, hogy a demonstráció résztvevői akadályozták a személyek szabad mozgását, és a rendőri felszólításoknak nem tettek eleget, alapos gyanú merült fel arra, hogy megvalósítják a személyi szabadság megsértése bűncselekményét" - fogalmazott a BRFK délután fél kettőkor kiadott közleménye. Eszerint a rendőrség akkor avatkozott közbe, mikor "az Országgyűlés a demonstrálók magatartása miatt valamennyi bejáraton keresztül megközelíthetetlenné vált". A rendőrség összesen 26 embert állított elő.

Az ügyvédek, köztük Zamecsnik Péter, Gyurcsány jogi képviselője, értetlenségüket fejezték ki a rendőrségi gyanúsítás miatt. Később azonban maga a belügyminiszter adta meg a választ, hogy kiknek a személyi szabadságát sérthették meg a képviselők.

Pintér Sándor, aki a Parlamentnél futott össze az MSZP-sekkel, azt mondta, hogy a Parlamentbe igyekvő többi képviselő szabadsága sérült, amiért nem tudtak bemenni munkahelyükre.

Az Index helyszíni tudósítói azt tapasztalták, hogy a tiltakozó akció kizárólag az autók bejutását akadályozta meg a Parlament parkolójába. A gyalog a kapukhoz érkező képviselők háborgatás nélkül mehettek be. Atrocitás csak ellenkező előjelell történt, amikor Varga László KDNP-s református lelkész a táskájával megcsapta Vágó Gábor tiltakozó LMP-st, miközben éppen átlépett rajta.

Szilágyi László LMP-s képviselő a Gyorskocsi utcában
Szilágyi László LMP-s képviselő a Gyorskocsi utcában

A mentelmi jog törvény szabályozása szerint a képviselőt csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni. De büntető-, valamint szabálysértési eljárás indításához vagy lefolytatásához, és büntetőeljárás-jogi kényszerintézkedések alkalmazásához már az Országgyűlés előzetes jóváhagyására van szükség.

A rendőrök ezért három órával a beszállítás után megkezdték az LMP-sek kiengedését. A távozó képviselők egy-egy igazolást kaptak arról, hogy rendőrség rövid időre korlátozta személyi szabadságukat.

Friss hír, hogy ha délután négyig nem engedik szabadon a nem képviselő tüntetőket, akkor a Kossuth térre meghirdetett LMP-s megmozdulás résztvevői átmennek a Gyorskocsi utcába. Ettől nyilván nem függetlenül a rendőrség délután kordonokkal kezdte lezárni a Gyorskocsi környékét.