Kerítéssel zárják körbe az éhségsztrájkolókat

2011.12.24. 15:36 Módosítva: 2011.12.24. 17:43
Az MTVA cenzúrázási és hírmanipulálási gyakorlata miatt két hete éhségsztrájkolókat karácsony este kerítéssel vették körül. A demonstrálók szerint ki akarják szorítani őket a területről, míg hazalátogatnak a családjukhoz. A sztrájkolók maradnak, hiába ordít zene napok óta a fejük felett. Az MTVA kommunikációs igazgatója szerint ők nem is sztrájkolók valójában.

Kerítéssel veszi körbe karácsony estére az MTVA vezetése azokat, akik a tévé vezetőinek cenzúrája és pártos műsorszerkesztése miatt demonstrálnak. A kerítés helyét 23-án jelölték ki, jelenleg már húzzák fel a kordont az éhségsztrájkolók köré.

Az egyik demonstráló, Szávuly Aranka  az Indexnek elmondta, hogy úgy tűnt, a terv a körülzárásuk volt. A munkások csak azért nem tudták teljesen bezárni őket, mert Nagy Navarro a székével a megfelelő helyre ülve egy rést tartott fenn.

Kembe-Sorel Arthur szerint a kerítés vélhetően arra is szolgál, hogy ha a demonstrálók karácsony este hazamennének, ne tudjanak többet visszatérni.

Az MTVA ugyanis ezt a székházhoz tartozó területet jelölte ki a tüntetésre, máshol tehát nem tartózkodhatnak. Ha pedig közterületen folytatnák a megmozdulást, akkor közterület foglalási engedélyt kellene kérniük, ami hosszadalmas procedúra, és adott esetben a tüntetés elhalasztásával járna. De előfordulhat az is, hogy  kevésbé látható helyre száműzik a tüntetőket.

Kembe-Sorel jelenleg nem tartózkodik a helyszínen, mivel megbetegedett, és orvosi tanácsra hazatért, hogy antibiotikum injekciókat kapjon. Úgy tudja, a tüntetők maradnak karácsony estére is, sőt, a Szolidaritás mozgalom szervezésében további aktivistákat várnak.

Kínzás hanggal és fénnyel

Az MTVA egyébként már hosszabb ideje próbálkozik azzal, hogy ellehetetlenítse, vagy elűzze a sajtószabadságért demonstráló újságírókat és szimpatizánsokat. Csütörtök óta folyamatosan hangos zenét játszanak a demonstrálók felett, felváltva két számot, hogy ne tudjanak pihenni. „Amikor kinn voltak újságírók, lehalkították, de ha elmentek, akkor újra felhangosították” – mondta a Duna tévé egykori munkatársa.

Szávuly Aranka elmondta, hogy mikor kérték, hogy a harsogó zenét legalább éjszakára kapcsolják ki, azt az információt kapták: a vezérigazgató (Böröcz István) utasítására kell mennie a zenének.

Szintén a tüntetők zavarására állítottak be nagy reflektorokat, amelyek éjjel-nappal rájuk irányultak, így nehezítve a pihenést.

„Úgy tudom, az ilyen módszerek kínzásnak minősülnek” – mondta Kembe-Sorel.

Jogtalanul büntet az MTVA?

Nem tudni egyébként, hogy az MTVA-nak joga van-e egyáltalán intézkedni a területen, állítjáka tüntetők. A Kunigunda utcai székház bérlője ugyanis az MTV Zrt. "Amikor kértük az MTVA-t, hogy mutassa be a bérlői szerződését, azt mondták: a cég gentlemans agreement alapján tartózkodik az épületben. Ami érdekes egy 2000 főt foglalkoztató cégnél." - mondta lapunknak Szávuly Aranka.

Az MTVA kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy az MTVA jogszerűen használja az épületet, és erről egy bonyolult szerződésük is van. Azt azonban hetek óta nem mutatják be, ahogy arról beszámoltunk.

Szabó hangsúlyozta, hogy megítélésük szerint a sztrájk több szempontból sem felel meg a jogszabályoknak. A demonstrációt nem jelentették be, így jogellenesen tartózkodnak a területen. Továbbá Nagy Navarro a Központi Üzemi Tanács tagjaként nem vehet részt ilyen tiltakozáson.

A közmédiát uraló cenzúra ellen tüntetnek

A tiltakozás közvetlen kiváltó oka, hogy a köztévé híradójában kitakarták a fideszes vezetés számára nem kívánatos Lomnici Zoltán egykori főbírót. Az MTVA belső vizsgálata három nem vezető beosztású munkatársat nevezett meg felelősként, akiket figyelmeztetésben részesítettek.

Az éhségsztrájk hatására részben teljesültek a demonstrálók kérései. Felmentették Élő Gábort, az MTI Hírcentrum igazgatóját, Papp Dániel MTVA hír- és hírháttérműsoraiért felelős főszerkesztőjét felmentették, de megmaradt a közéleti műsorok főszerkesztőjének. Élő Gábor, két helyettese, Németh Zsolt és Hegedűs István pedig csupán figyelmeztetést kapott.

Az éhségsztrájkolók most azt követelik, hogy távolítsák el posztjáról Böröcz Istvánt, az MTVA vezérigazgatóját, mivel nem tudja megfelelően irányítani a szervezetet.