Rohamtempóban a diktatúra felé

2011.12.27. 14:10
Népszerű téma lett a magyar demokrácia helyzete az európai sajtóban, a lapok pedig nem fukarkodnak a jelzőkkel, ha a politikai fejleményeket kell minősíteni. Brit, szlovák, francia, osztrák és svájci lapok is írtak a magyar helyzetről.

A The Times konzervatív napilap internetes változatában Adam LeBor azt írja, "Magyarország ütközés felé tart az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, miután jobboldali kormánya nem tett eleget azoknak a brüsszeli felhívásoknak, hogy vonja vissza az EU-jogsértőnek minősített törvénytervezeteket", jóllehet a gazdaság az összeomlás felé vette az irányt. Az írás szerint a Fidesz tavalyi választási győzelme óta csaknem minden, korábban független intézményt ellenőrzése alá vont, most pedig "a jegybank került a tűzvonalba". Elemzők szerint Magyarországnak égetően szüksége lenne pénzügyi segítségre, miután két hitelminősítő is megvonta befektetésre ajánlott adósosztályzatát, ami "fenntarthatatlan szintekre" emelte az állami hitelfelvétel költségeit. A brit lap tudósítója nyugati diplomatákat idéz, akik szerint a külföldi cégek "egyre óvatosabbak" a magyarországi befektetésekkel a kormány "kiszámíthatatlan viselkedése miatt".

Visszaforgatták az idő kerekét

A The Times egy másik elemzésben is kitért a magyarországi belpolitikára. Charles Bremner, a lap európai szerkesztője szerint Orbán Viktor kormánya "aggasztó mértékben forgatta vissza az időt, és az EU nem sokat tehet ebben az ügyben". Bremner szerint Orbán Viktor "szembeszállása Európa civilizált normáival aggasztja a közép-európai ellenzékiek azon nemzedékét, amely még küzdött a szabadságért a kommunista uralom alatt".

Megízleljük a csődöt

Orbán, a kamikaze címmel közölt kommentárt a magyar kormány és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalásokról a Sme című szlovák liberális napilap. Peter Schutz, a kommentár szerzője szerint nem kizárt, hogy Magyarország korábban "ízleli meg" a csődöt, mint Görögország. Szerinte nem világos, hogy a magyar miniszterelnökben tudatosult-e, mibe hajszolja az országot. "Európa tele van populistákkal, de Orbán és társai úgy viselkednek, mintha elhinnék saját propagandájukat." Hogy esély lehet a megegyezésre az IMF-el, azt "teljesen kizárni nem lehet. A konzervatív pártok körében a Fidesznek továbbra is befolyásos bázisa van. Az azonban meglepetés lenne, ha Magyarország a 2012-es évet csőd nélkül és továbbra is Orbánnal a miniszterelnöki bársonyszékben élné túl" - zárja kommentárját a Sme.

De facto egyeduralkodó

A Der Standard liberális osztrák napilap keddi számában Félelem uralkodik Magyarországon című írásában Paul Lendvai azt írta, Orbán Viktor "Magyarország de facto egyeduralkodója". Habár értelmiségi körökben "a legvadabb híresztelések terjengenek róla", egyelőre nem készül palotaforradalom a Fideszen belül.

Vazallusok

"Rohamtempóban a diktatúra felé" címmel közölt cikket a magyar alaptörvényről a svájci Tages Anzeiger. A kommentár szerint az elmúlt másfél évben Orbán Viktor és a Fidesz "egy szűk baráti kör" irányítása alá vonta az országot, "mindenhova a parlament ellenőrzésével szemben immunis, hosszú kinevezések által védett vazallusokat ültetett". Az írás szerint az új alkotmány "az autópálya, melyen Magyarország nagy sebességgel halad a diktatúra felé", megjegyezve, hogy január elsejétől az ország már nevében sem köztársaság.

A magyar Übü király

"Orbán Viktor a magyar Übü király" címmel közölt kedden budapesti tudósítást a kormány intézkedéseiről és az azok miatti tiltakozásokról a Libération című baloldali francia napilap. A "jobboldali populista" kormányfő olyan választási törvényt szavaztatott meg a parlamenttel, amely "háromnegyedes többséget biztosít pártjának a parlamentben abban az esetben is, ha csak a szavazatok 25 százalékát szerzi meg" - vélekedett a tudósító.

Florence La Bruyere mint "a reménytelenség kiváltotta felkelésről" számolt be az LMP-s és szocialista képviselők parlament előtti, december 23-i akciójáról, rendőrségi őrizetbe vételükről és az azt követő, több ezer fős Kossuth téri tüntetésről. A lap idézte Scheiring Gábor LMP-s képviselőt, majd a cikk szerzője úgy összegezte értesüléseit, hogy a Fidesz majd szükség szerint kiforgatja a választási szabályokat, szavazatokkal tömi tele az urnákat, esetleg megakadályoz egyes választópolgárokat a szavazásban, "mint Oroszországban". "Véletlen, vagy sem", a budapesti Bábszínházban éppen ez idő tájt játsszák Alfred Jarry burleszkbe hajló vígjátékának, az Übü királynak egy adaptációját. Übü, mint Orbán is, örökké hatalmon akar maradni. A színészek teletömik az urnákat, majd azt kiabálják, hogy a királynak "már négyharmada, már ötharmada van!" - zárja kommentárját a Liberation.