Gyanúsnak találta saját rákellenes találmányát

2011.12.28. 15:37
A több mint egy évtizede kapható Avemar hatásosságának újbóli bevizsgálását kérte az országos tiszti főorvostól Hidvégi Máté. A rákellenes táplálék-kiegészítő feltalálója, akit 2008-ban kizártak a gyártó cégből, azt állítja, több jel utal arra, hogy az elmúlt években megváltoztatták a szer összetételét. Az OTH az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetet bízta meg bejelentés vizsgálatával. Az Avemar körül évek óta folyik a csatározás a feltaláló és a szer gyártója között, eddig összesen tizenhat eljárás indult a hatóságok és a bíróságok előtt.

A feltaláló szerint megdöbbentően gyenge hatásossági eredmények kerültek ki a daganatos áttétképződést gátló szerről az Avemar honlapjára. Hidvégi Máté az országos tiszti főorvoshoz fordult, mert szerinte felmerülhet a gyanú, hogy „az Avemar néven jelenleg forgalmazott termék nem alkalmas arra, hogy daganatos betegek különleges táplálkozási igényeit kielégítse”.

Hidvégi Máté azt állítja, hogy a búzacsíra-kivonatból gyártott készítmény hatásosságát korábban klinikai vizsgálatok, állatkísérletek és laboratóriumi vizsgálatok is igazolták. Az állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a szer drasztikusan csökkentette, kemoterápiás gyógyszerekkel együtt adva pedig teljesen megakadályozta a rosszindulatú daganatok áttétképzését.

Hidvégi Máté
Hidvégi Máté
Fotó: Sándor Katalin

A kísérleti eredmények akkor 80 százalékos áttétgátló hatást igazoltak – állítja Hidvégi Máté beadványa, és hozzáteszi, hogy az avemar.hu-n közölt adatok újabban viszont már arról számolnak be, hogy a tasakos Avemar termék esetében mindössze 15 százalékos a várható eredmény.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi főosztálya, leszögezve, hogy a termékekkel kapcsolatban Hidvégi bejelentésén kívül más észrevételről nincs információjuk, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetet kérte fel az szakmai álláspont kidolgozására. Ha szükségessé válik, a termékekkel kapcsolatos további vizsgálatok lefolytatását a társhatóság bevonásával az illetékes megyei népegészségügyi szakigazgatási szerveknek kell elvégezni.

Hidvégi állításaival kapcsolatban megkerestük az Avemart gyártó BiroPharma Kft. tulajdonosát, Nyíri Viktort, aki írásban és szóban is reagált Hídvégi állításaira, de válaszai közlését többszöri kérésünk ellenére is letiltotta. A BiroPharma tulajdonosa szerint Hidvégi levele mögött piaci érdekek állnak.

Fotó: Sándor Katalin

Hidvégi 2008-ban vesztette el irányító pozícióját a kunfehértói cégben, és állítása szerint minden anyagi kompenzáció nélkül ki is tették a találmányát gyártó és forgalmazó kft-ből. Azóta jogi csatározások folynak a cég körül, amelynek a 2008-as 900 milliós forgalma tavalyra közel 200 milliót esett. A piacon azóta Hidvégi újabb, hasonló hangzású névre keresztelt, továbbfejlesztett szerrel jelent meg.