A kormánybiztosoknak is jár autó és sofőr

2011.12.28. 13:13 Módosítva: 2011.12.28. 13:50

A miniszterek és az államtitkárok mellett a közigazgatási államtitkárokat és a kormánybiztosokat is megilleti szerdától a személyes gépkocsihasználat és sofőr. A kabinet erről szóló rendelete a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.

Az eddigi szabályozás szerint csak lehetőség volt személyes gépkocsihasználatot engedélyezni közigazgatási államtitkároknak és kormánybiztosoknak. Az új rendelkezés egyúttal bővíti azok körét, akiknek megállapítható személyes gépkocsihasználat.

Így a jövőben nemcsak a helyettes államtitkároknak, a kabinetfőnököknek, a kormányhivatalok vezetőhelyetteseinek, a központi hivatalok vezetőinek, a kormánymegbízottaknak és a külföldre akkreditált magyar külképviselet-vezetőknek biztosítható ilyen juttatás, hanem a miniszteri, valamint a miniszterelnöki biztosoknak is. Az engedélyezés során a közigazgatási minőség- és személyzetpolitikáért felelős miniszter határozza meg, hogy a jogosult havonta hány kilométert tehet meg térítésmentesen.

A személyes gépkocsihasználat keretében biztosított autó hivatalos és magáncélú utazásra egyaránt igénybe vehető.

Az említett minisztériumi vezetők által irányított szervezeti egységeknek a szakminiszter indokolt esetben további gépkocsihasználatot is engedélyezhet. Ezek az autók azonban kizárólag hivatalos célú használatra vehetők igénybe.

A rendelet jelenleg a miniszteri biztosokon túl Andrew G. Vajna filmügyi, Barsiné Pataky Etelka EU Duna Régió stratégiai, Budai Gyula elszámoltatási, Fellegi Tamás magyar-orosz és magyar-kínai gazdaságfejlesztési, Gál András Levente Jó Állam-fejlesztési , Ókovács Szilveszter operaházi és Vígh László sportfejlesztési kormánybiztost érinti.

Rajtuk kívül Nyitrai Zsolt kormányzati konzultációs, Selmeczi Gabriella
nyugdíjvédelmi, Garancsi István ökoturizmus-fejlesztési miniszteri biztosok jogosultak autóra és sofőrre, valamint Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, aki szintén miniszterelnöki biztos.