Megvitatják az egyházügyi törvényt

2011.12.28. 12:04

Szerdán rövid napot tart a parlament, délután egy körül kezdik az új egyházügyi törvény 4 óra 20 perces részletes vitáját. Az Index a helyszínről nem tud tudósítani, mert ki van tiltva a Parlamentből, így képzeletükre is kénytelenek vagyunk hagyatkozni. Ebben segít nekünk Vak Pali, az Index tudományos főmunkatársa, aki szívcsakráját tágra nyitva próbálja közvetíteni a parlamenti történéseket.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az interpellációk után Lezsák házalelnök két perces technikai szünetet rendelt el. Most az azonnali kérdések következnek, de Orbán Viktor és Matolcsy György nincsenek a teremben, úgyhogy ezeket most nem közvetítjük. Az azonnali kérdések és kérdések után a parlament 4 óra 20 percben az új egyházügyi törvényről vitatkozik majd, pénteken pedig több fontos törvényt is elfogadnak. A további programról bővebben olvashat előzetesünkben.

  • Kósa Lajos debreceni polgármester bejelentette, hogy külön alkut kötött az IMF-fel. "Nem olyan nehéz velük, és biztos vagyok abban, hogy nagyon hasznos megállapodást kötöttünk" - fogalmazott.

  • Czomba az egykulcsos adó dicséretével folytatta, ami szerinte tanulásra és munkára ösztönzi a fiatalokat. Szerinte amúgy sem az a baj, ha a fiatalok kimennek, hanem az, ha nem jönnek vissza. Czomba szerint bérpolitikai fordulatra van szükség, ezért is javasolják a minimálbér emelését. Sajnos a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé, hogy a szintentartásnál többet adjanak. Végül az Ábel a rengetegbenből idézett. Ferenczi nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

  • "Ma már egy országot nem határai, falakkal körbe vett várai, hanem versenyképes gazdasága és családai tesznek erőssé" - válaszolta Ferenczinek Czomba Sándor államtitkár, aki szerint a kormány "nem az elvándorlást ösztönzi, hanem éppen ellenkezőleg". A béremeléshez "megfelelő gazdasági alapokra van szükség", ezért csökkentették a vállalkozásokat terhelő adókat. Magyarország négy helyet javított a versenyképességi listán, és nőtt a foglalkoztatottság is, mondta.

    czomba sandor01
  • Ferenczi szerint a kormány politikájának következtében "tömegessé vált a kivándorlás", mert Nyugat-Európában vonzóbb az élet. A kivándoroltak közül sokan a családalapítás után nem is térnek vissza, ez "demográfiai tekintetben komoly érvágás". Mit tesz a kormány a kivándorlás megakadályozására, kérdezte.

  • Fura tettre szánta el magát Kocsis Máté fideszes képviselő, józsefvárosi polgármester.

    Ádámkosztümben zsoltárokat énekel a parlament Vadásztermében.

    Mint a Fidesz sajtóosztályán megtudtuk, Kocsis úgy döntött, hogy mindent megoszt a szegényekkel, és ezért szabadul meg a testén viselt földi hívságoktól is.

  • "Akinek nem tetszik, el lehet innen menni" - nyúlt vissza Gyurcsány Ferenc klasszikusához interpellációja címében a jobbikos Ferenczi Gábor. Azzal vádolta a kormányt, hogy "a szocialista-liberális elődeik" megszorító politikáját folytatják, az emberekkel fizettetik meg a dolgok árát. "Mindenki rosszabbul fog járni, akik az átlagbér alatt keresnek" - mondta.

    ferenczi gabor01
  • A kormány nevében Halász János válaszolt. Szerinte az elfogadott törvény összehangolt intézkedésekkel próbálja elérni a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Egyszerűsödik például a munkavállalásuk, és védett státust is kapnak. A felvilágosító munkát egy hálózat végzi majd az ún. "érzékenyítés" keretében. Vágó nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

    halasz janos
  • Brüsszeli források szerint José Manuel Barroso nem fogadta el a neki éppen csak felajánlott békési kormánybiztosi pozíciót.

    "Nem baj, akkor az lesz, ami csak akar lenni. Nagyon nyitottak vagyunk, ez most kormányzati prioritás" - mondta az Indexnek a parlament folyosóján Németh Zsolt, külügyi államtitkár.

  • A jobbikos Vágó Sebestyén azzal kezdte interpellációját, hogy a kormány nem fogadta el javaslatát, amely alapján fel kellett volna világosítani a munkáltatókat a megváltozott munkaképességűek alkalmazásáról. Szerinte ez azt jelenti, hogy a kormány nem tartja problémának a jelenlegi helyzetet, azt, hogy csak szankcionálnak, de nem világosítják fel a munkáltatókat a megváltozott munkaképességűek alkalmazásának előnyeiről.

    vago sebestyen01
  • Rétvári Bence KIM-államtitkárt a parlament büféjében lestük meg. A politikus egy kis pohár pezsgőt szopogatva a Szomorú vasárnap című régi slágert dúdolgatta. "Pedig hogy hittem benne..." - motyogta maga elé.

  • A jövő szerinte fényes, legalábbis nem lesz plusz adminisztrációs költség. A begyűjtött hulladékot újrahasznosítják, 15 milliárd forintot a begyűjtésre különítettek el. Illés 108 milliárdos termékdíjat szeretett volna, a kormány végül összesen 60 milliárd begyűjtéséről döntött. A termékdíjnak köszönhető, hogy nincs többé ingyen műanyagzacskó a szupermarketekben. A rendeletet már megvitatták, ma fogja aláírni a kormányfő. Szabó kikérte magának, hogy érdekcsoportokat képviselne, ő valójában a kisnyugdíjasokért szólalt fel, akik végül megfizetik az árát. A választ nem fogadta el, a parlament viszont igen.

  • A kormány nevében Illés Zoltán államtitkár válaszolt. "Egy volt miniszterhez méltó és illő, amit fölvetésképpen itt mondott" - dicsérte meg Szabót, akit értelmes, intelligens embernek nevezett. "A motivációja az lehetett, hogy egyrészt van egy aggodalom önben, másrészt vannak érdekcsoportok, akiket képvisel" - folytatta. Majd azzal példálózott, hogy a Bajnai-kormány 108 milliárd termékdíjjal számolt, ehhez képes 28 milliárd folyt be a költségvetésbe, 15 milliárd meg mindenféle cégekhez. De nem kívánt a múlttal foglalkozni.

    illes zoltan01
  • Szabó szerint még nincs végrehajtási rendelet a termékdíj-törvényhöz. Nem tisztázott, hogy kinek kell fizetnie miért. Javasolta, hogy ne kelljen termékdíjat fizetni akkor, ha a termékdíjat beépítik az anyag árába. "Mikor készül el a termékdíjról szóló rendelet?" - kérdezte végül.

  • A következő felszólaló a szocialista Szabó Imre, aki a termékdíjról kérdez. "Az már eldőlt, hogy az önök asszisztálása mellett 12 milliárdos emelésre kerül sor a termékdíj tekintetében", az viszont nem ismert, hogy hogyan hajtják be az "irdatlan emelést", mondta. Szerinte nagyon bonyolult az új rendszer, sok az adminisztrációs kötelezettség, ami megnehezíti a jogkövető magatartást.

    szabo imre01
  • A honvédelmi miniszter árván maradt kismacskák gondozásával tölti a szilvesztert, tudtuk meg.

  • Hende a késedelem okait is ismertette, ami az előző kormány tevékenysége. Például a HM EI 2010 januárjában 28 milliárd forint hitelt vett fel, ami szerinte már büntetőjogi felelősséget is felvet. A HM más társaságainál "még ehhez hasonló fizetési nehézségek sincsenek". Megerősítette, hogy kinevezése óta "rendet és katonás fegyelmet" követel meg. "Bár önök tartottak volna ekkora rendet" - mondta. "Vajon ha nem loptak volna el annyi pénzt, akkor is ilyen rossz helyzetben lenne a honvédség?" - kérdezte végül. "Kire gondolt?" - kérdezett vissza Iváncsik. Szégyenre szerinte azoknak van okuk, akik "a múltra hivatkozva bújnak el saját hibáik elől". Nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

  • Ritka alkalom, amikor egy interpellációra a miniszter válaszol, de most ez történik. Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint a HM EI valójában augusztus óta tízmilliárd forintot fizetett ki partnereinek, kivéve ötöt, akikkel viszont meg is állapodott a 2,5 milliárdos tartozás átütemezéséről. A megállapodás ellenére mégis még idén kifizetik őket.

  • Iváncsikot az is érdekli, hogy más HM-es cégeknél is vannak-e tartozások. "Miért nem követel katonás rendet a fizetési fegyelemben" - zárta interpellációját.

  • Az öninterpelláció a várt eredménnyel zárult, így ugorhatunk a szocialista Iváncsik Imre felszólalására. Iváncsik szerint a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. a költségvetési támogatás hiányára hivatkozva már augusztusi számláit sem fizette ki, gyakorlatilag csődben van. "Mekkora összegű lejárt számlatartozás kifizetését ütemezték át jövőre?" - kérdezte, majd arról beszélt, hogy "a körbetartozás a magyar gazdaság kerékkötője", a kormány pedig inkább trükközik, minthogy megoldja a problémát.

  • Újabb bizalmas információt osztott meg velünk egy neve elhallgatását kérő kormánypárti képviselő. Forrásunk szerint Lázár János karácsony másnapján összehívta a frakció legbefolyásosabb tagjait, hogy erőt öntsön beléjük, és felkészítse őket a várható nehéz 2012-es évre. A helyzetet állítólag a következő viccel magyarázta el:

    Egy fickó bemegy az étterembe. Leül, megjelenik a csinos pincérnő.
    - Jó napot kívánok, mit hozhatok?
    - Ebédelni szeretnék.
    - És konkrétabban mire gondol?
    - Konkrétan a dugásra, de most csak az étlapot kérem.

    Forrásunk szerint a megjelentek megértették a célzást.

  • Mátrai Mártát az érdekli, lesz-e modern 67-es út Kaposváron. Megdöbbennénk, ha nem kapna kielégítő választ.

  • Az Index fideszes forrásokból úgy értesült, hogy a párt elnökségének legutóbbi ülésén felmerült, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kormánybiztosi megbizatást kapjon Magyarországon. "Brüsszel után talán Békés megye lehetne jó neki, hiszen ez is B-vel kezdődik" - mondta forrásunk.

  • A javaslatban "nincsenek olyan szándékok, amiket a képviselő úr feltételez", mondta Halász, a cél csak az, hogy visszategyék azt a pénzt az egészségügybe, amit, kik mások, a szocialisták kivettek belőle. "Minden egészségügyi intézmény állami fenntartású lesz" - mondta még. Gyenes nem fogadta el a választ, mert a rendszer szerinte dél-amerikai mintához vezet, szétválik a szegények és a gazdagok biztosítási rendszere. A kormánytöbbséget ez nem zavarta, elfogadta Halász válaszát.

  • A kormány nevében válaszoló Halász János szerint volt már, aki az állami egészségügy végét vizionálta, pedig "ez a kormány nem fogja magánosítani az egészségügyi rendszert". Ezután hírnevéhez méltóan elmúltnyolcévezett. Majd ismertette a törvényt, amely mégiscsak lehetőséget teremt a magánbiztosításra. De ebben szerinte semmi új nincs, ilyenre eddig is volt lehetőség.

  • Gyenes szerint korábban a Fidesz is elvetette a magánbiztosítást, pedig az új javaslat éppen ennek nyit teret. A magánbiztosítók szerinte "profitérdekeltek", és minden profitforint mögött "elmaradt, elspórolt szolgáltatások rejtőznek", mondta.

  • Milyen jövőt szán a magyaroknak, kérdezi Orbán Viktor miniszterelnöktől Gyenes Géza, ám a miniszterelnök helyett "a feladattal és hatáskörrel rendelkező Réthelyi Miklós helyett Halász János" válaszol majd. Gyenes a magán-egészségbiztosításról kérdez, ami szerinte kockázatos. "Hogyan lehet, hogy kormányának tagjai mit sem tudtak erről a kezdeményezésről" - kérdezte.

  • Egy neve elhallgatását kérő KDNP-s képviselő azt mondta parlamenti tudósítónknak, hogy ő már észlelte, hogy rossz irányba megy a kormányzás, és jelezte is ezt a sajtónak, de félt ennél többet tenni.

    "Orbánék nem tűrik a kritikát". Most azonban tele van reménnyel, szerinte még van idő kijavítani a súlyos kormányzati hibákat.

    "Azért a nevemet most még ne írja le!" - búcsúzott.

  • Halász az einstandot a nyugdíjalap biztosításának nevezte. "Kérem, legalább a karácsonyi időszakban mondjon igazat" - szólította fel Tukacsot. Szerinte ugyanis Tukacs hazudik, amikor azt állítja, hogy a nyugdíjasoktól elveszik a kedvezményeket, mert azt csak azoktól veszik el, akiktől a nyugdíjt is. A kormány figyeli a nyugdíjasok megélhetésének költségeit, nyugtatott meg mindenkit. Levelet pedig azért írnak, hogy megfelelően tájékoztassák az idős, félretájékoztatásnak kitett embereket. Tukacs nem fogadta el a választ, mert a Fidesz "nyuggernek" nevezte a nyugdíjasokat. A parlament viszont elfogadta a választ.

  • "Önök a kommunista időket idéző hazugságpropagandával próbálják becsapni az embereket" - vágott vissza Tukacsnak Halász "elmúltnyolcév" János, aki szerint a kormány féken tartja a rezsiköltségeket, és még emelt is a nyugdíjon. A cél, hogy a nyugdíj járulékfizetéssel megalapozott, arányos pénzügyi szolgáltatás legyen.