Megvitatják az egyházügyi törvényt

2011.12.28. 12:02

Szerdán rövid napot tart a parlament, délután egy körül kezdik az új egyházügyi törvény 4 óra 20 perces részletes vitáját. Az Index a helyszínről nem tud tudósítani, mert ki van tiltva a Parlamentből, így képzeletükre is kénytelenek vagyunk hagyatkozni. Ebben segít nekünk Vak Pali, az Index tudományos főmunkatársa, aki szívcsakráját tágra nyitva próbálja közvetíteni a parlamenti történéseket.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kósa Lajos debreceni polgármester bejelentette, hogy külön alkut kötött az IMF-fel. "Nem olyan nehéz velük, és biztos vagyok abban, hogy nagyon hasznos megállapodást kötöttünk" - fogalmazott.

  • Fura tettre szánta el magát Kocsis Máté fideszes képviselő, józsefvárosi polgármester.

    Ádámkosztümben zsoltárokat énekel a parlament Vadásztermében.

    Mint a Fidesz sajtóosztályán megtudtuk, Kocsis úgy döntött, hogy mindent megoszt a szegényekkel, és ezért szabadul meg a testén viselt földi hívságoktól is.

  • Brüsszeli források szerint José Manuel Barroso nem fogadta el a neki éppen csak felajánlott békési kormánybiztosi pozíciót.

    "Nem baj, akkor az lesz, ami csak akar lenni. Nagyon nyitottak vagyunk, ez most kormányzati prioritás" - mondta az Indexnek a parlament folyosóján Németh Zsolt, külügyi államtitkár.

  • Rétvári Bence KIM-államtitkárt a parlament büféjében lestük meg. A politikus egy kis pohár pezsgőt szopogatva a Szomorú vasárnap című régi slágert dúdolgatta. "Pedig hogy hittem benne..." - motyogta maga elé.

  • A honvédelmi miniszter árván maradt kismacskák gondozásával tölti a szilvesztert, tudtuk meg.

  • Újabb bizalmas információt osztott meg velünk egy neve elhallgatását kérő kormánypárti képviselő. Forrásunk szerint Lázár János karácsony másnapján összehívta a frakció legbefolyásosabb tagjait, hogy erőt öntsön beléjük, és felkészítse őket a várható nehéz 2012-es évre. A helyzetet állítólag a következő viccel magyarázta el:

    Egy fickó bemegy az étterembe. Leül, megjelenik a csinos pincérnő.
    - Jó napot kívánok, mit hozhatok?
    - Ebédelni szeretnék.
    - És konkrétabban mire gondol?
    - Konkrétan a dugásra, de most csak az étlapot kérem.

    Forrásunk szerint a megjelentek megértették a célzást.

  • Az Index fideszes forrásokból úgy értesült, hogy a párt elnökségének legutóbbi ülésén felmerült, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kormánybiztosi megbizatást kapjon Magyarországon. "Brüsszel után talán Békés megye lehetne jó neki, hiszen ez is B-vel kezdődik" - mondta forrásunk.

  • Egy neve elhallgatását kérő KDNP-s képviselő azt mondta parlamenti tudósítónknak, hogy ő már észlelte, hogy rossz irányba megy a kormányzás, és jelezte is ezt a sajtónak, de félt ennél többet tenni.

    "Orbánék nem tűrik a kritikát". Most azonban tele van reménnyel, szerinte még van idő kijavítani a súlyos kormányzati hibákat.

    "Azért a nevemet most még ne írja le!" - búcsúzott.

  • Különös javaslattal élt Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerdán délelőtt. Arra tesz javaslatot, hogy Pokorni Zoltán a Nemzet Osztályfőnöke címet viselhesse a következő évben. Pokorni ebben a minőségében minden oktatással kapcsolatos törvényt szabadon módosíthatna.

  • Németh Lászlóné, frissen kinevezett fejlesztési miniszter sokakat meglepett első, igen kemény hangú közleményével:

    "Üzenem Nyerges Zsoltnak és az összes barátjának, hogy nekem ők ne üzengessenek!"

  • "Elég sok hülyeséget is csináltunk" - mondta fanyarul parlamenti tudosítónknak a Tisztelt Ház piros szalonjában az igazságügyi miniszter arról, hogy miért jelenthette be Kövér László, hogy 2012-ben 180 fokos fordulatra készül a kormány. "Verem a fejem a falba, de talán még nem késő mindent újra kezdeni" - mondta még Navracsics Tibor.

    "Nyugdíjügy, visszamenő adóztatás, médiatörvény... soroljam? Tudják azt maguk nagyon jól" - tette hozzá, majd sietve távozott az ülésterembe.

  • "Református vagyok ugyan, de gyónni szeretnék" - kezdődik az a levél, amelyben a magyar miniszterelnök XVI. Benedek pápához fordult. A magánlevelet a Képviselő Funky blog készül kiszivárogtatni, tudta meg az Index.

    A levélben Orbán Viktor sajnálkozik az elmúlt másfél év hibái miatt, ugyanakkor feloldozást remélve új irányt ígér a 2012-es esztendőre.

  • Czunyiné dr. Bertalan Judit, fideszes képviselő egyben Bokod község önkormányzati képviselője is. A politikus úgy döntött, hogy a Nemzeti Fordulat Éve bevezetőjeként a bokodi önkrományzatnál lévő Alkotmány Asztalánál bejglit oszt ellenzéki képviselőknek.

    "A kritikához is van jogod
    Minden oldalt vár most Bokod!"

    mottóval hirdette meg kezdeményezését. Úgy tudjuk, hogy több, önkormányzati funkciót is viselő fideszes készül követni példáját.

  • Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy így utólag, visszamenő hatályú karácsonyi ajándékot szeretne venni Simor Andrásnak, az MNB elnökének. "Itt az idő, hogy gesztusokat gyakoroljunk" - kommentálta önmagát a miniszter.

    Az Index információi szerint Matolcsy még nem döntötte el, hogy mit vegyen, ezért hamarosan arra kéri a lakosságot, hogy az ugyfelszolgalat@ngm.gov.hu címre küldjenek javaslatokat, egy nemzeti konzultáció keretében.

  • Meggyes Tamás esztergomi fideszes képviselő napirend előtt Tétényi Éva esztergomi polgármestert kívánja megszólítani. "Kedves Éva, szeretlek!" című felszólalása arról szól majd, hogy szeretné rendezni a város működését ellehetítlenítő vitákat, és ezért a városi Jobbikhoz, LMP-hez és MSZP-hez hasonlóan maga is támogatni kívánja a független polgármestert.

  • A twitteren és facebookon is rendkívül aktív fideszes EP-képviselő, Deutsch Tamás máris reagált Kövér sajtótájékoztatójára. Szó szerint idézünk:

    lacinak igaza van, ilyen elk&rt kormány rég nem volt, de jövőre minden f@sza lesz!

  • Kövér László szerint a karácsony jó alkalom az újrakezdés melletti fogadalomtételre. "A jászol szentsége adjon nekünk erőt" - sóhajtott, majd távozott. Kérdéseket nem lehet feltenni.

  • "Teljes fordulat szükségeltetik" - fogalmazott a házelnök. "2012 a Nemzeti Fordulat éve lesz" - ígérte.

  • Kövér László, a parlament elnöke a mai ülés kezdete előtt rendkívüli sajtótájékoztatón kért bocsánatot a magyar nemzettől. A házelnök - aki a Fidesz elnökségének is tagja - úgy véli, hogy a kormány eddigi teljesítménye nem teljesítette a választói elvárásokat.

  • Fejből is tudósítunk

    Az Index szerkesztősége levelet kapott az Országgyűlés Sajtószolgálatától, amelyben közölték, az Országgyűlés házvezetése úgy döntött, hogy az Index újságírói részére „2011. december 21-től  az Országházba és a Képviselői Irodaházba parlamenti belépő nem adható ki mindaddig, amíg az Országgyűlés elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy a hírportál újságírói tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát és betartják a parlamenti tudósításra vonatkozó rendelkezéseket és szabályokat.”

    Amíg sikerül megállapodni az ügyben, addig az Index újságírói képzeletükre is kénytelenek hagyatkozni. Így felkértük Vak Palit, az Index tudományos főmunkatársát, hogy szívcsakráját tágra nyitva próbálja közvetíteni a parlamenti történéseket.

Vissza az összes bejegyzéshez