Megszűnik a regisztrációs jegy

2011.12.29. 15:43
Az áfaváltozás miatt mintegy 1,6 százalékkal emelkednek 2012. január elsején a közösségi közlekedés tarifái, és nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk a közösségi közlekedésben szociálpolitikai alapon díjmentesen utazóknak.

A jegy- és bérletárak, a pótdíjak változatlan szinten tartása esetén az áfakulcs emelkedésével csökkenne a vasúti és autóbuszos közszolgáltatók nettó bevétele. Ennek elkerülése érdekében szükséges a díjtételek kismértékű kiigazítása. A tarifák csak az adóváltozással indokolt mértékben, átlagosan mintegy 1,6 százalékkal emelkednek - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

A minisztérium szerint regisztrációs jegy, amelyet például a hat év alattiak, a 65 év felettiek váltottak 2010 márciusa óta, azért szűnik meg, mert elkészültek a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések, s a rendszer további fenntartása nem indokolt - állapítja meg a tárca közleménye. A regisztrációs jegytípus megszüntetésével a szolgáltatók évi több százmillió forint kiadástól mentesülnek.

A közlemény megállapítása szerint a pontos utasforgalmi adatfelmérést a középtávon bevezetni tervezett, korszerű e-ticketing rendszer minden egyéb megoldásnál hatékonyabban segítheti majd.