A Le Monde Magyarországot siratja

2011.12.30. 17:34 Módosítva: 2011.12.31. 11:34

A baloldali francia napilap online kiadásában megjelent cikk címe szerint az ellentmondásos jegybanktörvény elfogadásával fokozódik Magyarország elszigetelődése Európában. A jegybank harmadik, a kormányfő által kinevezendő alelnöke és a Monetáris Tanács két új, a Parlament által megválasztandó tagja révén nő a kormány befolyása a politikai hatalomtól eddig független MNB-re – áll a cikkben.

A Le Monde a kormányzat hatalmi törekvéseinek jegyében utal a médiatörvényre, az új bírósági és választási törvényre és az egykulcsos adó megváltoztatását kétharmados többséghez kötő stabilitási törvényre. A cikkíró Idézi Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnököt, aki szerint az új magyar Alaptörvény egy inkább önkényuralminak tekinthető rendszer trójai falova, ami egyetlen párt hatalmának átörökítését szolgálja.

A lap az aggasztó jelenségek között említi Dörner György színházigazgatói kinevezését, a közmédia engedetlen vagy éhségsztrájkoló munkatársainak menesztését és a Klub Rádió frekvenciájának elvételét. A lap szerint a forint Orbán Viktor unortodox, az ágazati különadókon és a magánnyugdíjak elvételén alapuló gazdaságpolitikája miatt veszített három hónap alatt húsz százalékot az értékéből az euró ellenében.

A Le Monde cikke kitér Hillary Clinton levelére és Orbán címlapokat érő megjegyzésére, miszerint nem tűri, hogy bárki beleszóljon a magyar törvényhozás munkájába: a cikkíró szerint Orbán úgy tesz, mintha figyelmen kívül hagyná döntései következményeit.

A lap kitér a pénteken elfogadott új egyházügyi törvényre, mely 300-ról 14-re csökkenti az állami juttatásokra jogosult egyházak számát, továbbá a parlamenti vita minimálisra korlátozására és az MSZP-t megbélyegző, szintén az utolsó ülésen elfogadott jogszabályokra is.