Barroso válaszolt Orbánnak

2011.12.30. 12:35 Módosítva: 2011.12.30. 12:56

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke válaszolt az Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől kapott levélre – közölte pénteken Joe Hennon, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ügyeletes szóvivője.

A válasz tartalmát nem ismertette. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Európai Bizottságban a különböző uniós aggályok felvetése nyomán továbbra is folyik a magyar féltől kapott válaszok "mélyreható elemzése".

Barroso karácsony előtt személyes hangvételű levélben szólította fel Orbánt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására. Miután Giró-Szász András kormányszóvivő Barroso szóvivőjére hivatkozva merő spekulációnak nevezte azt, ami a levélből a magyar médiában nyilvánosságra került, Mong Attila újságíró a blogján részleteiben közzétette a dokumentumot.

Orbán Viktor egy tévéinterjúban számolt be arról, milyen válaszlevelet írt Barrosónak. Arra a felvetésre, hogy jogosnak érzi-e a kritikákat, a miniszterelnök először azt mondta, „csupa jó hírt" közölt a válaszlevelében: elfogadták az ország költségvetését, kész van Magyarország gazdasági és pénzügyi terve – ami szerinte az egyik legjobb Európában –, és sikerült megállapodni a bankokkal a devizahitelesek ügyében.

A kormányfő pénteken a Kossuth Rádióban határozottan visszautasította a külföldi bírálatokat. „A saját céljainkat kitűzzük, a saját céljainkat elérjük, és ha valaki jó tanácsokkal segít bennünket, azt megköszönjük, ha az utunktól el akar téríteni, akkor pedig udvariasan elhárítjuk" – tette hozzá.