Megalakították a Tiszta Kezek Mozgalmát a tüntetők

2011.12.31. 21:18
A Tiszta Kezek Mozgalmának megalapítását jelentette be a Televíziós és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke szombaton a Kossuth Lajos téren tartott demonstráción. Nagy Navarro Balázs közölte: abbahagyja a Szávuly Aranka újságíróval együtt folytatott éhségsztrájkját; helyüket mások veszik át.

Magyarországon megszűnt az igazi közszolgálati média, ezért alternatív közmédia rendszerre van szükség - mondta az érdekképviseleti vezető. Nagy Navarro Balázs úgy fogalmazott, hogy a mostani közmédia a regnáló hatalom szócsövévé silányult, amire csak egy alternatív közmédia rendszer lehet a válasz.

A Tiszta Kezek Mozgalom az alulról jövő kezdeményezésekre számít – mondta a tévés, majd a hatalomra utalva hozzátette: ha felülről megpróbálják lebontani a demokráciát, akkor ők alulról újra felépítik azt.

Nagy Navarro Balázs elmondta: az éhségsztrájkkal soha nem az volt a céljuk, hogy emberi életeket veszélyeztessenek, ezért az akció "gördülő éhségsztrájk" lesz, vagyis a demonstrálók váltják egymást. "Ezért fogunk ma itt Szávuly Arankával mi is félreállni" - tette hozzá.

Tamás Gáspár Miklós filozófus azt mondta, hogy a harmadik köztársaság megszűnt, ezért a tüntetés résztvevőinek fel kell építeniük a negyedik köztársaságot. Hozzáfűzte: a negyedik köztársaságban ellenzéki média is működhet majd.

Galkó Balázs színművész felolvasta az úgynevezett Szilveszteri Kiáltványt, amely arra kéri az embereket, hogy mondjanak nemet a "tekintélyuralmi döntésekre, a jogállamiság alapjainak a gyengítésére, és álljanak ki a Magyar Köztársaság mellett".

"A szabadság megőrzése, a demokrácia és a sajtószabadság védelme és a korrupt hatalomgyakorlás felszámolása érdekében" megalakul a Tiszta Kezek Mozgalom - hangzott el.

A kiáltvány arra emlékezteti a rendőrség és a honvédség állományában dolgozókat, hogy esküjüket a Magyar Köztársaságra és annak megvédésére tették le, ezért felhívják őket minden alkotmány- és népellenes parancs megtagadására.

A demonstráción felszólalt még Iványi Gábor metodista lelkész, Bárdos Deák Ágnes előadóművész és Fodor Tamás színész.

A tüntetők teljesen megtöltötték a Kossuth Lajos-szobor és az országzászló közötti füves területet. Rendbontás nem történt.