Na neee, ez annyira durva volt!

2011.12.31. 08:24
2011-ben sokszor lehetett döbbenten felszisszenni, hitetlenül fejet csóválni, logikát keresve tétován dünnyögni. Kiválasztattunk néhány igazán bizarr fejleményt az idei belpolitikai fejlemények közül. Szavazzon, hogy melyik volt a legcsudálatosabb!

Feri segíteni kell

Emlékeznek még, hogy az év elején a médiatörvény miatt gúnyolta az európai sajtó Magyarországot, és nem azért, mert lábon lőtte magát Hungary? Annak idején volt egy civil tüntetés a Kossuth téren, ahol a Kaukázus nevű egykori zenekar frontembere elénekelt egy dalt, amiben visszavárt egy bizonyos Ferit. Leesett az álla, hogy milyen Feriről volt szó?

Schmitt Pál bejegyzése

Még tavaly történt, de a sajtó csak idén márciusban vette észre, hogy milyen érdekes bejegyzést írt Schmitt Pál köztársasági elnök egy szombathelyi étterem vendégkönyvébe.  "Első álamfői látogatásom első álomásán. Köszönettel: Schmitt Pál, 2010. szept. 7." Az l-ekkel erősen spóroló elnök hivatala azóta is már többször összezavarodott a nyelv kihívásaitól. Ezen csodálkozott a legjobban?

sch

Orbán Viktor március 15-i beszéde

Március 15-e a nemzeti skizofrénia nagy napja volt. Orbán Viktor azt mondta a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, hogy Brüsszel nekünk nem diktálhat. És pont abban a percben Brüsszelben Matolcsy György vezetésével az EU-s pénzügyminiszterek tanácsa rábólintott az úgynevezett hatos csomagra, ami minden korábbinál nagyobb diktálást enged Brüsszelnek a tagállamok irányába. Érti, hogy akkor most mit akarunk?

Tétényi Éva gyaloglása

Egy áprilisi éjjelen Tétényi Éva esztergomi polgármester otthonról Budapestre gyalogolt (45 km), hogy így nyomatékosítsa 7000 esztergomi kérését: oszlassák fel a városi önkormányzatot, mert a sértett fideszesek mindent tönkretesznek. Orbán Viktor nem teljesítette a 300 békegalamb elengedésével is alátámasztott kérést, és Esztergom gondjai azóta csak szaporodtak. Nemrég a helyi Fidesz és az összes többi párt által támogatott polgármester közötti feloldhatatlan ellentétek odáig fajultak, hogy kikapcsolták a közvilágítást a városban, és a gyerekek se kaptak enni a közintézményekben. Hát nem megdöbbentő?

10
Nézze meg a zarándoklat fotóit (fotó: Huszti István)

Karácsony Gergő népfrontos ötlete

Az év sok bizarr politikai ötlete között is figyelemre méltó volt Karácsony Gergely LMP-s képviselő javaslata, hogy kössön választási szövetséget az összes ellenzéki párt (Jobbik, MSZP, LMP – akkor még DK nem volt). Nyerjenek együtt, alkossanak rövid időre nagykoalíciót, hogy minden kétharmados törvényt visszavonhassanak, és aztán írjanak ki megint egy igazi választást. Kíváncsian várjuk, hogy lesz-e olyan országos lista egyszer, ahol Vona, Gyurcsány, Schiffer és Mesterházy neve egymás alatt olvasható. Nagyot nézne?

Az Alaptörvény Asztala

Idén szeptember elseje nemcsak az iskolásoknak volt fontos nap, hanem Kerényi Imrének is. Hiszen ekkortól vált valósággá egyik érdekes ötlete – ezen a napon kellett az összes magyarországi önkormányzatnak felállítania az Alaptörvény Asztalát. Üldögélt már egy ilyennél? Vagy csak szeretne? Esetleg kecsöppel kenné össze a szíve szerint valamennyit? Akárhogy is, értékelje, mennyire volt ez bizarr ötlet.

Gyurcsány szakítása

Gyurcsány Ferenc és az MSZP szakítása miatt már nagyon régóta izgult mindenki, akit az ilyen dolgok érdekelnek. Aztán idén októberben csak megtörtént, aminek meg kellett történnie.

Csúnya válás volt, sok érdekes fordulatot hozott a végjáték: előbb Gyurcsányék javasolták, hogy szinte minden szocialista képviselő mondjon le, utána Mesterházy Attila íratott alá mindnekivel nyilatkozatot a maradásról, amit aztán Gyurcsány aláírt, de nem egyértelmű szavakat használva. Pártszavazás, Puch László kemény kiállásai és még sok más dráma után a DK-hoz húzók csak kiléptek az MSZP-ből. Gondolta volna, hogy tényleg ez lesz a vége?

Eszes Tamás ámokfutása

Eszes Tamás üstökösként robbant a hazai közéletbe, de még november elején önkezével vetett véget életének. Ő volt az, aki Gyöngyöspatán szélsőjobbos önvédelmi tábort szervezett a cigánysor mellé, erősen hisztérizálva az egyébként is feszült falut. Utána elindult a polgármesterségért, megverte a kampány idején a Jobbik később győztes jelöltjét. Másfél év felfüggesztett viszont azért kapott, mert megharapott és megrúgott egy rendőrt. Közben szakított vele a barátnője, és felkötötte magát. Volt nála furcsább szereplője a híreknek idén?

A JESZ kúrós kampányfilmje

Az év utolsó időközi választása elhozta a legbizarrabb kampányfilmet a magyar politika történetében. 1990-ben ugyan volt egy magát zöldnek mondó párt, amelyik többek között azzal kampányolt, hogy „rendezze le otthon az asszonyt, aztán jöjjön el szavazni”, ám az MDF törmelékén építkező JESZ ennél is tovább ment. A film körülbelül arról szól, hogy ne ölje meg magát, mert szavazatszámlálóink ágyukba bújnának.

Matolcsy György pálfordulása

„Ez a hárombetűs intézmény mélyen ellenez minden olyan intézkedést, ami kihozza a bankok csapdájából az embereket. Így hát nem rá, hanem ellene hangoljuk a gazdaságpolitikát” – mondta magabiztosan a magyar gazdasági miniszter november 14-én a parlamentben. „Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdjük a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről” – adott ki közleményt november 17-én. Ön is csudálkozott?

DBELO20111207005
Fotó: Beliczay László

A parlament megkerülése az átláthatóság nevében

„Egyszerűbbé, átláthatóbbá válik a gyorsított ütemű  törvényalkotás” – áll annak az új szabálynak az indoklásában, amit az év utolsó előtti napján fogadott el a kormánytöbbség. A szabály lényege, hogy vita nélkül is lehessen szavazásra bocsátani törvényeket. A népképviseleti elvet megcsúfoló házszabály indoklásáról nehéz eldönteni, hogy cinikus hazugság vagy egy abszurd performansz. Meglepi ez?

Gubcsi Lajos munkássága

Szoboravatás otthon a kertben? Saját rockopera tábornokból lett statisztával? Cselből felszerelt lézerblokkoló? Gubcsi Lajost idén tönkretette az Index. Pedig csak miatta nem aludt meg idén a tej a szájában?

Min csodálkozott legjobban 2011-ben?