Dupla vagy semmi a kormány ellen

2012.01.02. 09:22 Módosítva: 2012.01.02. 09:23
Gálaesttel ünnepli a kormány az új alaptörvényt, ezzel pedig olyan ellenzéki összefogást rántott össze, ami eddig példátlan. Politikusok ugyan továbbra sem szólalhatnak fel, de ott lesz mindenki az Operánál hétfő este.

Dupla vagy semmi lesz a hétfő esti tüntetés a civileknek. Ha ez most működni fog, máskor is elképzelhető lesz, hogy az ellenzéki pártokkal együtt tüntessenek, de ha azzal az érzéssel mennek majd haza az emberek, hogy a pártok visszaéltek a bizalmukkal és csak kampányolni akartak, akkor egyértelműen kiderül, hogy ez így nem működik - mondta az Indexnek Kopiás Attila Steve, a hétfő esti tüntetés egyik fő szervezője.

A mostani tüntetés egy fontos elmében alapvetően más lesz, mint bármelyik kormányellenes megmozdulás az utóbbi egy évben  - most először formálisan is együtt tüntet számos civil szervezet (a főszerepet vállaló Szolidaritáson kívül többek között a Börtön Helyett Lakhatást, az ATTAC és a Civil Kontroll) három ellenzéki (MSZP, LMP, Demokratikus Koalíció), valamint több parlamenten kívüli párt is (többek között a 4K, az SZDSZ és  JESZ).

A szokatlan egységet a kormány gálaestje rántotta össze, hétfő este ugyanis az Operaházban ünneplik az új alaptörvény hatályba lépését. A 13 millió forintból megrendezett koncert híre, melyen Erkel, Weiner, Bartók, Kodály, Dohnányi és Liszt művei szerepelnek a Magyar Állami Operaház Zenekara előadásában, és amelyen állami vezetők lesznek a vendégek között, pillanatok alatt rohant végig az interneten és találták meg benne a kormánnyal szembeni ellenállás erősen szimbolikus lehetőségét a civilek és az ellenzéki pártok is.

A hír másnapján az MSZP-s Lukács Zoltán a parlamentben jelentette be, ott lesznek az Operánál, nem sokkal később a Demokratikus Koalíció is ugyanezt jelezte. Nem akart kimaradni az LMP sem, mely éppen az utóbbi hetekben kezdte meg az új ellenállásnak nevezett parlamenten kívüli politizálást.

Több tárgyalási kör után végül a civilek és a pártok képviselői megállapodtak abban, közös lesz a tüntetés. Ezzel az egy éve tartó tiltakozási hullám egy új szintre lép.

Egy évvel ezelőtt a médiatörvény ellen rendezett tüntetések szervezői még kifejezetten felszólították a pártokat, hogy maradjanak távol a rendezvénytől. Később ez fokozatosan finomodott, és már csak a politikusokat kérték távolmaradásra. Az október 23-ai tüntetésen pedig már csak annyit kértek a szervezők, a pártok legmeghatározóbb arcai ne jöjjenek.

Most viszont már a pártok is a hivatalos résztvevők közé tartoznak. Egy utolsó kapu azért így is zárva marad előttük: politikusok nem szólalnak fel hétfő este. Kopiás szerint ezzel szinte minden párt képviselői egyetértettek, sőt, voltak, akik azt mondták, ha pártpolitikusok is beszélnek, akkor ők kihagyják az eseményt.

Egyetlen szervezet nem értett egyet, a Demokratikus Koalíció - Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésében sorolta az okokat. Azt írta, nem érti, miért akarnak a civilek mögött maradni. "Az LMP nagyon bátor volt december 23-án, amikor képviselőik és aktivistáik a parlament bejáratához láncolták magukat. Az MSZP sem teketóriázott szolidaritást vállalni. Akkor most mi a baj?" - írta Gyurcsány, aki szerint "az antipolitikát képviselő politika nagyon veszélyes. Ma talán népszerűséget hoz, de holnapra összetörheti a demokratikus rendszert". Végül azonban nekik is tartani kellett magukat ahhoz, amit mindenki más elfogadott, így Gyurcsány-beszéd sem lesz hétfő este.

Kopiás szerint az is kikötés volt, hogy nincs közös kampány, és a továbbiakban sem jelent feltétlenül semmilyen egységet a szervezetek között, hogy most közösen tüntetnek az alkotmányos magyar köztársaságért.

A tüntetésnek így is lesz ellentüntetése - este hattól szélsőjobboldali tüntetők mennek az Operához, akik mindkét oldalt ugyanúgy elutasítják.

Izgalmas hétfővel indul a 2012-es politikai szezon.