Schiffer: Idén is utcai akciókra készül az LMP

2012.01.02. 09:58

Az LMP idén is készül a december 23-ihoz hasonló utcai akciókra, mert a párt „híd akar lenni az utca és a parlament között”, mondta az MTI-nek adott évértékelő interjújában Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Hozzátette, eközben viszont mérlegelniük kell, hogy hogyan tudják egyensúlyba hozni a parlamenti és az állampolgári közösségekben való részvételt.

December 23-án az LMP képviselői és aktivistái a parlament bejáratához láncolták magukat. A rendőrség személyi szabadság megsértésére hivatkozva előállította őket, és a Gyorskocsi utcában kötöttek ki, ahonnan aznap estére mindenkit kiengedtek. Vasárnap LMP-s aktivisták a Hősök terén Új ellenállás feliratú táblákat helyeztek el a tér szobrain, és számos más köztéri szobron is hasonló nyomot hagytak. A párt ezzel akarta felhívni a figyelmet arra, hogy az újév nemcsak naptári fordulatot jelent, hanem az alaptörvény életbelépésével a Fidesz betonba önti saját hatalmát. Hétfő este fél 7-kor az LMP az Operaház előtt demonstrál a köztársaságért, miközben a kormány gálaesttel ünnepli az új alaptörvényt.

A frakcióvezető szerint parlamenti munkájuk nem most kamatozik, hanem majd 2014-ben, amikorra az LMP kormányképes, önálló pólusképző erővé akarja kinőni magát. Schiffer kijelentette, hogy a következő választások után „vissza akarják csinálni” azokat a kétharmados rendelkezéseket, amelyek szerintük rombolják a demokráciát. Schiffer bízik abban, hogy a választópolgárok „egyharmad alá küldik a Fidesz-t 2014-ben”, de ha ez nem valósulna meg, akkor szerinte a jelenlegi kormányoldalon belül lesznek olyan képviselők, akik segítenek majd a mostani alkotmányellenes intézkedések eltörlésében. Ha nem így történik, az LMP-sek „el fognak menni a falig", akár alkotmánysértésre is készek lesznek, mondta Schiffer.