Zengett a Viktátor az alaptörvény ünnepén

2012.01.02. 23:08
A kormány a Magyar Nemzeti Galériában és az Operaházban ünnepelte az alaptörvény január elsejei hatályba lépését, miközben az Andrássy úton ellenzéki politikai pártok és civilek tüntetettek Orbán Viktor rendszere ellen, néhány százan pedig a rendszer ellen tüntető tüntetők ellen demonstráltak.

A 2010-es kormányváltás utáni egyik legnagyobb ellenzéki tüntetést tartották meg az Operaház előtt, ahol több tucatnyi szervezet várta híveit, illetve azokat, akik nem értenek egyet az új alaptörvénnyel. Több tízezer ember jött össze, köztük az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az LMP hívei.

A nap eseményei percről percre>>>

Ugyanide szerveztek tüntetést a harcunk.com-on a (tüntetésen magát nem képviselő) Jobbiktól is jobbra állók. A jobbos tüntetők és a tüntetésre vonuló MSZP-s képviselők, köztük Szekeres Imre és Nyakó István között kisebb dulakodás alakult ki, végül rohamrendőrök választották szét őket.

A tüntetés szónokai között pártpolitikusok nem voltak. Valamennyien az alaptörvény, illetve Orbán Viktor és rendszere ellen szónokoltak. A tömeg többször skandálta, hogy Orbán, takarodj!, illetve "Viktatúra!"

Mire a kinti tüntetés véget ért, bent elkezdődött az alaptörvény hatálybalépésére rendezett gálaműsor az Operaházban, ahol megjelentek az állami vezetők, köztük a közjogi méltóságok.

Itt Schmitt Pál tartott szónoklatot. A kinti tüntetőkre célozva megemlítette, hogy azok is fontosak, akik tagadják az összefogást.

A gálaműsort egy rövid ideig otthagyta Pintér Sándor belügyminiszter, aki az Opera előtt állva igazgatta a rendőröket, miközben a tüntetők olyanokat kiabáltak felé, hogy "Maffiózó!", "Olajos!", "Patkányképű!" és "Ávós!".

Néhány ezer, kormányellenes jelszavakat skandáló tüntető megvárta a gálaműsor végét, a vendégek hazaindulását, bár a szervezők már jóval előtte arra szólították fel a résztvevőket, hogy az Oktogon felé hagyják el az Andrássy út érintett szakaszát. Este tizenegyre az Opera kiürült, a fontosabb vendégek azonban nem a főbejáraton távoztak – Orbán Viktor sem.

A miniszterelnök kora este a nemzeti galériában beszélt a Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállításon, ahol bemutatták az alkotmányt illusztráló műveket is.

"Civilizációnk, legalábbis annak európai fele lemondani látszik a korábbi felemelkedésünk és gazdasági sikereink mögötti legfőbb hajtóerőről: az élet spirituális mélységeiről, a házasság, az utódok nyújtotta boldogságról és a nemzeti kultúránk szellemi energiájáról" - mondta Orbán.