Csak tíz politikus adakozott az államadósság ellen

2012.01.03. 06:52

Mindössze tíz - volt és aktív - képviselő adott saját pénzéből az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba, írja a Blikk. A legtöbbet Surján László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője fizette, hónapokkal ezelőtt 16 ezer eurót adott, ami akkor 4,3 millió forintot ért. Őt Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője követte 2 millió forintos adományával. A Blikk értesülései szerint Navracsics Tibor, a közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyhavi fizetésével szállt be az államadósság csökkentésébe, ami fejenként körülbelül nettó 750 ezer forintot jelent. Schmitt Pál államfő ugyanígy járt el. Rogán Antal 100 ezer forintot adott tavaly, és a Blikknek azt mondta, idén is átutal ennyit.

MSZP-s képviselők nem akarnak fizetni, Török Zsolt szóvivő ezt azzal magyarázta: a frakció nem támogatja, hogy ilyen átláthatatlan alapba fizessenek a képviselők.

Az áprilisban indult civil kezdeményezés számlájára jóval kevesebb pénz érkezett, mint várták, eddig összesen 151 millió forint, mondta Horváth Tihamér, az alap irányító testületének tagja. Hozzátette: arra számítottak, hogy év végén inkább megnyílik a vállalkozások pénztárcája, de ez elmaradt.