Új diákhitelről dönthet a kormány

2012.01.03. 13:31
Egy új diákhitel-konstrukcióval próbálja kivédeni a kormány, hogy az átalakított felsőoktatás önköltséges és részösztöndíjas szakjainak elvégzését csak jó anyagi háttérrel rendelkező családok gyermekei tudják finanszírozni. Szerdán tárgyalja a kormány a fejlesztési tárca előterjesztését, amely lehetővé tenné, hogy a hallgatók a mostani 400 ezres szabad felhasználású keret mellé évente legfeljebb 800 ezer forintos, kizárólag tandíjfizetésére használható hitelt is felvehessenek.

Az Index információi szerint szerdán kerül a kormány elé a diákhitelrendszer kibővítéséről szóló tervezet, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Diákhitel Központ készített.

Az előterjesztésben javasolt új hitelkonstrukció célja, hogy az főiskolák és egyetemek önköltséges és részösztöndíjas szakjaira jelentkező hallgatóknak az oktatás ideje alatt ne kelljen saját zsebből fizetniük a költségeket.

A felsőoktatási törvény elfogadásával 2012-ben lényegesen átalakul a hazai egyetemek és főiskolák finanszírozása. A mostani tanévben még több mint 53 ezer diák tanulmányait fizette az állam, szeptembertől viszont csak 30 ezer körül lesz a finanszírozott helyek száma. Az ezen felüli létszámba tartozó hallgatónak teljes egészében vagy 50 százalékban téríteniük kell az oktatási költségeket. A pontosan kiszámolt, szakokra lebontott összegeket még nem tette közzé az oktatási államtitkárság, de valószínű, hogy a fizetendő díjak a szakok oktatási kvótájához közelítenek majd.

A kormány által tárgyalt javaslat szerint a tandíjak fedezésére a hallgatók évente maximum 800 ezer forint erejéig vehetnének igénybe egy új diákhitelfajtát. A hallgatók ezt a pénzt nem is kapnák meg, a Diákhitel Központ azt egyenesen az intézmények számlájára utalná. Az újfajta hitel felvétele nem zárná ki, hogy a diákok a lakhatási és egyéb költségekre biztosított, évente legfeljebb 400 ezer forintot kitevő szabad felhasználású hitelt is igénybe vegyék.

A tervezet szerint a diploma megszerzése után megkezdett visszafizetésnél az állam lehetővé tenné, hogy a majdani munkáltató költségként átvállalhassa, és más képzési támogatáshoz hasonlatosan adó- és járulékmentes juttatásként számolhassa el a törlesztő részleteket. A szabad felhasználású diákhitelt továbbra is későbbi adózott jövedelmük terhére vehetnék fel a hallgatók.