Szijjártó: Mindenkinek megvolt a saját munkája

2012.01.03. 17:24
Magyarország demokratikus jogállam, szabad ország – jelentette ki a hétfő este az operaháznál tartott tüntetésre reagálva a miniszterelnök szóvivője. Az MSZP szerint viszont öntudatra ébredtek az emberek hétfőn, és az operaház előtt "százezer torokból" kérték a magyar köztársaság helyreállítását, miközben a "rezsim összecsinálta magát", lehajtott fejjel, "esetenként alagutakba, csatornákba bújva menekült".

Szijjártó Péter kedden újságírók előtt azt mondta: a Fidesz jelenlegi vezető politikusai közül többen is azért küzdöttek az 1980-as évek végen, az 1990-es évek elején, hogy a rendszerváltás után demokrácia legyen az országban, és az emberek élhessenek alapvető demokratikus jogaikkal, így például a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságjogával. A hétfői napon is ez történt – mondta.

Mint fogalmazott, mindenkinek megvolt a saját munkája: a kormánynak, hogy "méltó módon útjára bocsássa" az új alaptörvényt, másoknak pedig az, hogy ez ellen tiltakozzanak. A legfontosabb, hogy "biztosítsuk annak lehetőségét, ki-ki elvégezze a saját munkáját, ebben ne akadályozzuk egymást" – tette hozzá a szóvivő, megjegyezve: ez így is történt, mindenki élt a demokrácia adta jogaival.

Orbán távozása megfelelő volt

Szijjártó Péter kérdésre közölte: Orbán Viktor miniszterelnök érkezése az operaházba és távozása onnan az előzetes terveknek megfelelően történt ugyanazon a Dalszínház utca felőli bejáraton keresztül.

Arra a kérdésre, hogy mi volt Orbán Viktor véleménye a tüntetésről és annak mondanivalójáról, a szóvivő azt válaszolta, "az új alaptörvényről nekünk világos az álláspontunk, és ezt az álláspontot a miniszterelnök hétfőn valamennyi olyan rendezvényen megerősítette és elmondta, amelyen ő nyilvánosan szerepelt". Vagyis azt – folytatta –, hogy az új alaptörvény, a korábbival ellentétben, meg tudja védeni az országot az eladósítástól, az elszegényítéstől és a kiszolgáltatástól. Ez egy modern, az európai értékeknek megfelelő alaptörvény – jelentette ki Szijjártó Péter, hozzátéve ugyanakkor: azt soha senki nem várhatja egy országban, hogy a kormány döntéseivel mindenki egyetértsen.

Azzal kapcsolatban, hogy az LMP közlése szerint szélsőjobboldali tüntetők két szimpatizánsukat is durván bántalmazták az Opera előtti demonstráción, a miniszterelnök szóvivője azt mondta: ha LMP-s aktivisták olyan helyzetbe kerültek, hogy valaki erőszakoskodott velük, akkor tegyenek feljelentést, a hatóságok pedig megindítják a szükséges eljárásokat.

Fasisztoid suhancok

Szanyi Tibor, a szocialista párt elnökségi tagja és országgyűlési képviselője kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a rendőrség vezetői szemére vetette, hogy nem voltak képesek megőrizni a Magyar Állami Operaház előtti ellenzéki tüntetés békességét, mivel szerinte a hatóságok hibája miatt "egyértelműen neonáci, fasisztoid suhancok" támadhattak a demonstrálókra.

Az ellenzéki politikus azt mondta, nem kérik Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy vizsgálja ki az esetet, hiszen tőle úgysem remélhetnek valós megoldást, de azt tudni szeretnék, a jövőben is számíthatnak-e arra, hogy "fasiszta hordákat fognak ráereszteni a békés tüntetésekre".

A rendőrség "negyven percen át látta és tűrte", hogy "maroknyi briganti banda" molesztálja az MSZP szimpatizánsait a Nagymező utca és az Andrássy út sarkán – jelentette ki, megjegyezve, amikor "az Orbán-féle érdekeknek a középpontjába helyezhető, akkor ezek a csoportok mindig megjelennek". Szanyi Tibor azt mondta, a kötelezettségüket hétfőn elmulasztó, a "neonáci tüntetőkről" tudomást sem vevő rendőrségi vezetőket a "hamarosan helyreálló magyar köztársaság" jogszabályai alapján vonják majd felelősségre.

Levelet írnak

A tájékoztatón szintén részt vevő Nyakó István, az MSZP-frakció tagja közölte: a rendőrség hétfőn egy jól látható, "harci díszbe öltözött, zárt alakzatban, egyenruhában és nyilas zászló alatt vonuló csapatot nem vett észre". Mint mondta ezek az emberek a rendezvény végén "ismert potentátokra vadásztak" és keresték azokat az egyébként békésen tüntetőket, akik valamilyen demokratikus pártnak a jelvényeit viselték.

Nyakó István közölte, levelet írnak a rendőrségi panasztestületnek, amelyben állampolgári beszámoló alapján felsorolják azon rendőröket, akik látták a történteket, de nem léptek közbe. 
Az operaház közelében hétfő este civil szervezetek és több ellenzéki párt szervezésében tartott budapesti demonstráció résztvevői az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték, közvetlenül azelőtt, hogy a dalszínházban ünnepi gálaestet rendezett a kormány az alaptörvény hatálybalépése alkalmából.