Rulett közben sem lehet majd cigizni

2012.01.04. 16:32
Hiába csempészték szilveszter előtt egy nappal az országgyűlés elé azt a módosító indítványt, amely szerint az idei szigorítások ellenére a kaszinókban szabadon lehet dohányozni, a módosítás csak néhány óráig élt. Az áprilisban elfogadott, nemdohányzók védelméről szóló törvény egyik január elsején életbe lépő passzusa azonnal felülírta a kilobbizott engedményt.

December 30-án a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslathoz adott be az alkotmányügyi bizottság elnöke egy zárószavazás előtti módosító javaslatot. Ez a nemdohányzók védelméről szóló 1999 . évi XLII. törvény 2. paragrafusának 3. bekezdését azzal egészítette ki, hogy a játékkaszinókban dohányzóhely kijelölése nélkül  is lehet dohányozni. Az országgyűlés gyorsan meg is szavazta a módosítást.

A víziközmű-törvénybe csempészett módosítás benyújtói azonban nem voltak elég körültekintőek. A nemdohányzók védelméről szóló törvényt ugyanis áprilisban a 2011. évi XLI. törvénnyel (pdf) módosították. Ennek 3. paragrafusa írja le, hogy zárt térben dohányozni dohányzóhely kijelölése nélkül csak két speciális esetben lehet: a dohánytermékek bemutatóin és a szállodák dohányzóként kiadott szobáiban. A törvény szerint ez a paragrafus 2012. január elsején lép hatályba, a nemdohányzó-törvényt módosító 2011. évi XLI. törvény pedig január 2-án hatályát veszti.

Mi történt tehát? Bár a korlátlan dohányzást a kaszinókban lehetővé tévő módosítás december 31-én este megjelent a Magyar Közlönyben, körülbelül egy óráig volt érvényben. Jött az éjfél, megszólalt a Himnusz, eldurrantak a pezsgők és ettől a pillanattól kezdve életbe lépett a már áprilisban megszavazott módosítás, ami csak a két fenti esetben engedi meg a cigarettázást dohányzóhely kijelölése nélkül.

A törvény mai napon, 2012. január 4-én hatályos szövegén is látható, hogy abban a kaszinókról egy szó sem esik. A játékkaszinósoknak lobbizó képviselők, akik azt szerették volna, hogy szabadon lehessen cigizni rulett és black jack közben, javaslatukba annyit kellett volna csak beleírniuk, hogy a módosítás 2012. január 3-án lép életbe, de erről a szilveszter előtti kapkodásban bizony megfeledkeztek.