Levente, Irén
17 °C
27 °C

Már csak 34 ezer felvételiző tanulhat ingyen

2012.01.05. 12:15 Módosítva: 2012-01-05 12:34:01

Míg 2010-ben 56 ezer, 2011-ben 53 ezer államilag támogatott új hallgató volt, idén szeptembertől már csak 33 927 felvételizőt vesznek fel úgy a felsőoktatásba, hogy tanulmányaikért nem kell fizetniük. A tandíjmentes hallgatókat főként a műszaki, természettudományi és informatikai szakokra veszik majd fel. További 15 550 újonnan felvett hallgatónak az állam már csak képzési költsége felét fizeti. A többieknek, az önköltséges hallgatóknak meg kell fizetniük képzésük teljes költségét.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint ahogy eddig, most is bárki bejuthat a felsőoktatásba, aki teljesíti a minimális feltételeket. Ehhez tavaly még 200 pontot kellett elérni a felvételin, idén már legalább 240 pontra lesz szükség a maximálisan elérhető 500-ból ahhoz, hogy valaki állami ösztöndíjasként, részösztöndíjasként vagy önköltséges hallgatóként tanulhasson tovább.

A részösztöndíjas és az önköltséges hallgatók igénybe vehetik majd a Diákhitel 2-t. Az állami kamatgaranciával fedezett konstrukció lényege, hogy a tandíj összegét a diák nem kapja meg, azt egyenesen a felsőoktatási intézménynek folyósítják. Az elképzelések szerint a diák munkába állása után a tanulmányokra kifizetett hitelt a munkahely adó- és járulékmentes juttatásként törlesztheti.

Továbbra is megmarad az eddigi diákhitel. Ennek összegét a diák kézhez kapja, azt szabadon felhasználhatja, albérletre, könyvekre, megélhetésére fordíthatja. Jelenleg évi 400 ezer forint igényelhető. A törlesztést a munkába állás után vonják le a fizetésből.

Az állam ezen kívül a mesterképzéseken 19 600 hallgató tanulmányait finanszírozza, további 500 diák képzését a közigazgatási, rendészeti, katonai mesterképzéseken és 1300 hallgató képzését a doktori programokon.

Várhatóan két hét múlva, a felvételi tájékoztató internetes kiadásában jelenik meg az, hogy az egyes felsőoktatási intézményekben mennyit kell fizetni az önköltséges képzéseken. A kormány határösszegeket közöl az egyetemekkel, főiskolákkal, amelyek ezen határokon belül fixálhatják a képzések költségeit. Ezek az összegek 2012 szeptemberétől lesznek érvényesek az új belépőkre, a már hallgatói státuszban lévők változatlan feltételekkel folytathatják tanulmányaikat. 2013-tól az önköltséges képzések összege módosulhat, mondta Hoffmann Rózsa.

A hallgatókkal kötendő szerződést firtató kérdésre az államtitkár azt mondta: azok a hallgatók számíthatnak ilyen szerződésre, akiknek képzését az állam fogja fedezni. Hozzátette, ez az idén induló évfolyamra már érvényes lesz.

A csökkenő állami finanszírozás érzékenyen érintheti a kisebb, vidéki főiskolákat. Ha ezekben a korábbinál jóval kevesebb hallgató tanulmányait fedezi az állam, eleshetnek bevételük jelentős részétől. Hoffmann Rózsa az Index kérdésére azt mondta: évről évre nő a költségtérítéses hallgatók száma, így ezek az intézmények is növelhetik ilyen jellegű kapacitásaikat. Ehhez a Diákhitel 2. támogatást nyújt. Az államtitkár ugyanakkor megjegyezte: ha egy-egy szakot nem sikerül feltölteni, az intézményeknek maguknak kell megtalálniuk a racionalizálási utakat átszervezéssel, integrációval. A kormány ugyanakkor elkötelezett abba az irányba, hogy a vidéki főiskolák és egyetemek fennmaradását különböző eszközökkel segítse, mondta Hoffmann Rózsa.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!