no

Lemondott az Intercity-államtitkár

2012.01.05. 15:00 Módosítva: 2012.01.05. 16:36
Távozik posztjáról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, Dux László. Hoffmann Rózsa egyik kulcsembere már december végén beadta lemondását, miután a felsőoktatást átalakító törvény jelentős csúszással végre átment a parlamenten. A minisztérium magyarázata szerint az eredeti megállapodás az volt, hogy Dux csak a törvény elfogadásáig marad.
Dux László
Dux László
Fotó: Marjai János

Az Index információi szerint hamarosan bejelentik, hogy újabb helyettes államtitkári poszt üresedett meg a kormányzatban.

Dux László, a Nefmi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára már tavaly év végén beadta lemondását, amit a hírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök el is fogadott. Úgy tudjuk, hogy kormányzati posztjának megszűnése után Dux visszamegy tanítani Szegedre, ahol a tudományegyetem biokémia professzora. Egyetemi állását az Orbán-kormányban kapott kormányzati megbízatása mellett is megtartotta, ezért szakmai körökben a több egyetemi állás között ingázó Intercity-professzorok után Intercity-államtitkárként emlegették.

Dux egyébként december elején éppen Szegeden jelentette be, hogy még az év hátralevő napjaiban elfogadják majd a felsőoktatási törvényt. A Hoffmann-államtitkárság eddigi kulcsembere ott beszélt arról is, hogy a törvény a jövőben három finanszírozási módot hoz létre a felsőoktatásban, azt azonban nem hangsúlyozta, hogy az új szabályozás közel 40 százalékkal csökkenti a teljes állami finanszírozásban részesíthető hallgatók számát. A térítéses és részösztöndíjas szakokra jelentkező viszont azóta sem tudják pontosan mennyit kell majd fizetniük az egyetemeknek vagy főiskoláknak az oktatásért.

Forrásaink szerint éppen a törvény előkészítésének jelentős csúszása volt a legfőbb oka, hogy a törvény karácsonyi megszavazása után megváltak Duxtól.

Dux László távozását a Nefmi sajtóosztálya is megerősítette. A minisztérium szerint a közös munka megkezdésekor úgy állapodott meg az oktatásért felelős államtitkár, hogy a felsőoktatásról szóló törvény megalkotásáig látja el a helyettes államtitkári feladatokat. A törvény elkészült, így Dux László visszatér az egyetemi katedrára.