Riasztás Budapesten az erős szél miatt

2012.01.06. 09:40

Egyes fokozatú riasztást adott ki Budapest területére és a közép-magyarországi régióra az Országos Meteorológiai Szolgálat, a széllökések ugyanis meghaladhatják a 70 kilométer per órás erősséget. A Főkert Zrt. figyelmeztetése szerint a nagy erejű szél ágakat, gallyakat szakíthat le a fővárosban bárhol. A lakosságot arra kérik, hogy fokozott figyelemmel járjanak a fák közelében, és lehetőség szerint ne tartózkodjanak, ne parkoljanak a fák alatt huzamosabb ideig.

Magyarország fölött egy viharciklonhoz kapcsolódó markáns hidegfront vonul át, ennek hatására pénteken előbb a Dunántúl északi felén, a délelőtti óráktól pedig már a Dunántúl legnagyobb részén, illetve a Duna-Tisza-közén is sokfelé viharossá, óránkénti 65-85 kilométeressé fokozódik az északnyugati szél. A déli óráktól elsősorban az Észak-Dunántúlon óránkénti 90-95 kilométeres erősségű széllökésekre is fel kell készülni.

A meteorológiai szolgálat a Dunántúl északi részére - Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Komárom megyére - narancssárga színű, míg a több megyére első szintű, azaz citromsárga színű figyelmeztető előrejelzést adott ki. A katasztrófavédelem közleményében azt írta: a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, együttműködve az áramszolgáltatókkal, felkészültek a várható viharkárokra, illetve az esetleges áramkimaradások elhárítására.