Az egyházi státuszért folyamodók fele már a kérvényezésénél kiesett

2012.01.09. 15:14
Megkezdődhet az egyházi státus elismerését kérő egyházak vizsgálata a Magyar Tudományos Akadémia szakbizottságában. Lukács Tamás, az emberi jogi, kisebbségi, civil-és vallásügyi bizottság KDNP-s elnöke közölte, hogy az elismerést kérő 82 egyház közül az alaki vizsgálatok alapján 37 felel meg törvénynek.

Lukács Tamás elmondta, hogy hétfőn az emberi jogi kisebbségi, civil-és vallásügyi bizottság levélben kérte fel Pálinkás Józsefet, az MTA elnökét, hogy a december 30-án elfogadott egyházügyi törvény alapján az akadémia végezze el a törvényben meghatározott vizsgálatokat.

Az MTA elnöke már létrehozott egy szakbizottságot a vizsgálatok lefolytatására, amelynek elnöke Hámori József, tagjai Szuromi Szabolcs Anzelm, Gál Botond, Sólyom Jenő, Hamza Gábor, Balogh Margit és Tóth Ágnes. Lukács Tamás közölte azt is, hogy tavaly december 20-ig 82 egyház nyújtott be az Országgyűlés általi elismerési kérelmet, ebből a törvény követelményeinek alaki vizsgálat alapján 37 felel meg.

A politikus hangsúlyozta, hogy a bizottságnak nem teológiai, hanem vallástörténeti, vallásszociológiai kérdésekben kell állást foglalnia, annak érdekében, hogy kiderüljön, az egyházi státusz megadása indokolt-e. Arról is beszélt, hogy a bizottság vizsgálja majd mi az európai joggyakorlat, illetve azt is, hogy bizonyos kérdésekben Magyarország külügyi vagy egyházpolitikai érdekét hogyan lehet megvalósítani.

A KDNP-s képviselő hangsúlyozta, hogy az egyházügyi törvény megalkotása során az európai trendnek és a jogrendnek megfelelően többszintű vallási közösségi rendszer jön létre, ugyanakkor az egyházi és egyesületi státusz között nem olyan nagy a távolság, hiszen a törvény rendelkezik arról is, hogy az intézményfenntartó egyesületek is köthetnek megállapodást az állammal.