Itt az emberiség fennmaradásáról van szó

2012.01.09. 02:23 Módosítva: 2012.01.09. 10:00
Dopemant mostanában libsi vérebként emlegeti a szélsőjobb, mióta a Bazmeg című számába beemelte a Himnusz négy sorát. Több se kellett az SZDSZ-nek: Para-Kovács Imre elhívta egy beszélgetésre a Belvárosi Liberális Klubba, ahol kiderült, hogy a Star Warst kell néznünk élőben, Tamás Gáspár Miklós jobb lenne Szijjártónál, és SP-vel a pusztulásba tart az emberiség, de ha Orbán és Gyurcsány összefog az ország megmentéséért, az lesz a vég.

Vasárnap este néhány perccel hat óra előtt a Sas utcában, a Belvárosi Liberális Klubtól néhány méterre egy döglött varjú hevert. Talán ez a véletlen pillanat is szépen ábrázolja, hogy az SZDSZ a 2010-es országgyűlési választások után mennyire leépült. A klub előtt gyülekező régi tagok messziről semmiben sem különböztek egy 2009-es MIÉP-gyűlés elkeseredett maroknyi résztvevőjétől, csakhogy ők éppen Dopemant várták.

A szervezők – miután közölték, hogy Dopeman úr bokszedzés miatt negyed órát késni fog –, látva, hogy eljött forgatni a Hír TV stábja, megkérték a fiatalabbakat, hogy üljenek majd be Para-Kovács és Dopeman mögé, hogy friss liberális biodíszletként szolgáljanak a felvételen. Persze a legtöbben nem akarták végig Pityinger László tarkóját bámulni. Amikor Para-Kovács leült, elcsíptem a közönségben egy olyan kérdést, hogy "Ez a Superman?".

Ellenzéki kisasztal

A másfél órás interjút végig kormányellenes hangulat jellemezte, amit felerősített, hogy a kérdező Para-Kovács Imre mögött a gazdája ölében egy magyar rebeldog üldögélt.

Para-Kovács egyből fizetséget követelt, és erre körülbelül tíz percenként felhívta a figyelmet, de végül mégis mindig ott lyukadt ki, hogy vasárnap este ingyen bohóckodik. Ezután elárulta, hogy nagyon szereti, amikor éppen nem rá szállnak rá a szélsőjobboldaliak.

Dopemant például cigánybűnözőnek és libsi vérebnek nevezték az interneten, annak ellenére, hangzott el, hogy római katolikus. Para-Kovács gyorsan meg is védte azzal, hogy a véreb igazából egy lógó fülű, kedves vadászkutya, aztán rátértek a Himnusz-ügyre.

Bazmegelés és bezzegelés

Dopeman kijelentette, hogy nem nevezné magát művésznek (Para-Kovács Imre: "Mások se."), de nem hitte volna, hogy a szélsőjobboldaliak csak tizenöt embert tudnak összeszedni arra, hogy feljelentsék a Himnusz állítólagos meggyalázásáért. Egyébként sem feldolgozás volt, csak néhány sort vett át, de azóta már el is készült egy tényleges átdolgozás, ami az Indexen jelent meg szilveszterkor. A Szózathoz viszont már nem nyúl hozzá, mert nem akar meglovagolni trendeket.

Para-Kovács kiemelte, hogy Dopeman az ügyből anyagilag nem biztos, hogy jól fog kijönni, miközben Amerikában ugyanezért minimum egy malibui ház járna neki.

Jó értelemben vett nacionalizmus

Minden kormány egyetlen feladata, hogy minden olyan ember érdekeit képviselje, aki itt adózik, és itt él, és itt próbál túlélni, mindegy, hogy zsidó, cigány, kurd, tatár vagy anyám picsája – foglalta össze tömören Dopeman, aki magát jó értelemben vett nacionalistának tartja.

Szemben Dopemannel
Szemben Dopemannel
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Szerinte azért nem csak egyszerűen hazafi, mert ha bármilyen jót akar tenni, azzal valakinek rosszat fog okozni. Ahhoz, hogy megértsen valamit, ami számára ellenséges, el kell fogadni a másik álláspontját, és akkor lehet ellene dolgozni, már ha az ember ebben az országban akar maradni. Elmenni már úgyis el lehet, ha valaki beszél nyelveket.

Mentálisan mi győztük le a Szovjetuniót

Dopeman kitért arra is, hogy az MSZMP-s Horn Gyulának biztos, hogy megvoltak a maga bűnei, de az kétségtelen, hogy a rendszerváltáskor helyzetbe került az ország. Tulajdonképpen fel tudtuk venni azt a pólót, hogy ha nem is fegyverrel, de mentálisan mi győztük le a Szovjetuniót – mondta.

Para-Kovács úgy fogalmazott, hogy azért a Himnusz-betétnél biztosan motiváló lehetett az is, hogy mindig jó a népbe belerúgni, és eleinte próbálta Dopeman szájába adni, hogy ő is utálja a magyarokat, de ő nem ment bele ebbe az utcába. Dopeman úgy látja, hogy a XIX. század óta nem sikerült sokat előrehaladnunk, és valahogy ez a probléma mindig beleivódott a következő generációkba. Para-Kovács erre közbehumorizált, hogy "Vigyázzunk, ne kezdjünk el genetikázni, mert olyan Kertész Ákos lesz belőlünk..."

Aztán kiderült az is, hogy Para-Kovács Imre Magyarországon két nagyon veszélyes csoportot érzékel: a turbókeresztényeket, akik abortuszklinikákat robbantanak fel, illetve az ősmagyarokat.

Ácsingózás a megbocsátásért

Volt egy Jézus nevű úriember, akinél nagyobb filozófus, nagyobb üzenettel rendelkező faszi nem volt a történelemben – tért rá Dopeman a hitvallására. Elmagyarázta, hogy a pogányokat is megérti, ők másképp látják a dolgokat, nincsen ezzel gond. A szélsőségek szerinte a fájdalom kiütközései, és minden embernek megvan a maga stílusa, ezzel ő nem tud mit csinálni, ezért nem is akar senkit meggyőzni, aki nem úgy gondolkodik, mint ő. A világ tele van szubjektív elmékkel, de ő a maga igazában megingathatatlan.

Demokrataként elfogadja, hogy vannak szélsőjobbosok, csak az a baj, hogy őt nem fogadják el, pedig ők csak a demokrácia miatt lehetnek, ami megengedi nekik, hogy létezzenek  –boncolgatta a szélsőségek problémáját.

Amikor Para-Kovács arról kérdezte, hogy ha rendes keresztény, akkor miért ír ilyen számokat, azt felelte, hogy azért, mert ő nem rendes keresztény, de a megbocsátásért ácsingózik. Ez persze nem azt jelenti, hogy amikor vészhelyzet lesz, és ott áll a mennyei kapuban, akkor gyorsan kér egy keresztet, inkább megpróbál több jót tenni, mint rosszat.

Dopeman, Para-Kovács és a díszlet
Dopeman, Para-Kovács és a díszlet

A legális gengszter rapper

Miután Para-Kovács megjegyezte, hogy Dopeman olyan szelíd embernek tűnik, hogy ha be kellene hajtania egy tartozást, nem őt hívná segítségül, akkor a rapper elmesélte, hogy ő végül is legális dolgokból él egyelőre, és ez a nagy szerencséje, mert ő egy félalvilági közegben nőtt fel, sok ismerőse már nem él, sokan pedig már börtönben vannak. De ez a műfaj szerinte pont így hiteles, hogy a közegben mozog, a mindennapjait az utcán éli, miközben dolgozik.

Para-Kovács vitatta, hogy ebből meg lehet-e élni, Dopeman viszont azt mondta, hogy nem az a szándéka, hogy csak valahogy kihúzza, mert több van benne. Para-Kovács egyetértett, és elárulta, hogy ő is minden reggel ezt mondja magának, ehhez képest senki sem ad neki pénzt, most is ott ül ingyen vasárnap este, ráadásul egy fajtiszta németjuhász megharapta az azt provokáló korcs kiskutyáját.

Egy korán elvérzett zenei karrier

A beszélgetés gyakorlatilag frappáns visszavágásokból állt, így az egy kétszemélyes politikai sit down comedy show-ba fordult. Például amikor Para-Kovács megkérdezte, hogy a zenei karrier neki feküdne-e, ha nincs hangja, hangszeren sem tud játszani, ritmusérzéke nincs, de nagyon szeret reflektorfényben lenni, akkor a következő gyors párbeszéd zajlott le:

Dopeman: Ajánlom a Gold Recordot, ők csinálják az SP-t meg Fluort.
Para-Kovács Imre: Ja, és heteroszexuális vagyok.
Dopeman: Azt buktad akkor.
Para-Kovács: De van az a pénz.
Dopeman: De legalább őszinte vagy, az se jó.

Ezután háromdecis dobozos üdítőket hoztak nekik, amikkel bepózoltak a kameráknak.

05
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Egy kis szakmázás

Para-Kovács a magyar vezetőket a legfőbb svájci bankvezérekhez viszonyította: ők nem fizetést, hanem olyan bankkártyát kapnak, amivel nincs megszabva, hogy mennyit vásárolhatnak, mégis visszafogják magukat. Úgy látja, hogy Magyarországon ez nem így történne, viszont a pénzszórást is meg lehet unni. Ha nem létezne kokain, szinte lehetetlen lenne elkölteni minden pénzt – mondta.

Dopeman reakciója az volt, hogy lehet ingyen is szerezni kábítószert, nem feltétlenül kell kifizetni a dílert, régen még a kólába is raktak kokaint, de a gyógyszertárban is lehetett venni.

Para-Kovács ezután arra panaszkodott, hogy annak ellenére, hogy 2001-ben hagyta abba az ivást, kénytelen továbbra is nyomatni a drogos alkoholista imidzset, mert különben még ingyen sem hívnák el sehova.

Elvinné a balhét az MSZMP helyett

Amikor feljött, hogy alkotmányba foglalták az MSZP bűnösségét, Dopeman leszögezte, hogy számára indifferens az, hogy az MSZP-re verik-e a balhét, mert szerinte az egész politikai elit tele van a kommunista rendszer tagjaival. Azon nevetett, hogy ha a szocialista párt vagyonát neki adnák, elvinné a balhét az MSZMP helyett, de még az elmúlt 20 évért is.

Para-Kovács visszatért arra, hogy irigyli Dopemantől a "libsi véreb" kifejezést. A higgadt rapper komolyabbra fordította a szót: ideje lenne, hogy Para-Kovács szemléletet váltson, mert ebben az országban annyira nem vevők a humorra. Még Facebookon is el kell magyaráznia, ha viccelt.

Legutóbb, amikor kiírta, hogy az egyik új művészneve Osama Bin Laci lesz, többen nekiestek, hogy 9/11-nél rengeteg ember meghalt, és ezzel nem szabadna viccelődni. Szerinte viszont lényegtelen, hogy hány ember halt meg, mert ezt ugyanolyan bűnnek látja, mint a nagymamája meggyilkolását. Nincsen olyan, hogy kisebb gazság meg nagyobb gazság – mondta.

Mi lesz, ha Gyurcsány visszajön?

Para-Kovács ezt úgy vette, hogy Dopeman azt pedzegeti, hogy mi lesz, ha Gyurcsány visszatér a hatalomba, de a rapper elmagyarázta, hogy még nem erről van szó, hanem arról, hogy itt lassan már nem csak a szegényeknek meg az öregeknek lesz rossz, hanem még a gazdagok is el fognak lehetetlenülni, és a túlélés lesz a szempont. Amikor meglátja, hogy a 95-ös benzin 415 forint, akkor beugrik neki Szijjártó, a kedvenc embere, akit legszívesebben agyonverne – magyarázta.

Para-Kovács: Persze nem szó szerint.
Dopeman: De, szó szerint! Hogy lehet egy ilyen figurát alkalmazni?
Para-Kovács: Miért, Tamás Gáspár Miklós jobb lenne?
Dopeman: Esküszöm, jobb lenne.

Jön a végromlás vagy a humanizmus

A rapper szerint régen a háború után legalább oldódott a feszültség, de most pont megyünk bele abba. Vagy jön a végromlás, vagy találunk valami jó értelemben vett humanista, szeretetteli utat.

Az a mostani helyzetnek az oka, hogy aki magát nem szereti, az mást se tud szeretni, ez az elit pedig belül lelkileg nincs kibékülve magával. Szerinte Orbán és Gyurcsány is nagyon tehetséges emberek, csak nem mindegy, hogy a képességeiket mire fordítják. Olyan gagyi ez, mint a Sithek bosszúja, amiben Anakin Skywalker leigázza az univerzumot, és itt meg kell nézni ezt élőben – mondta.

Para-Kovács emelte a tétet: szerinte az lesz a vég, amikor majd Orbán Viktor összeáll Gyurcsány Ferenccel, hogy megmentse Magyarországot. Akkor már disszidálna, pedig még egy Jobbik-kormánynál is maradna, de ez a két politikus végre elérné, hogy határos legyen egymással Ausztria és Ukrajna.

01

Egy új emberi faj

A túlélő SZDSZ-esek számára akkor érkezett el a sorsdöntő pillanat, amikor Para-Kovács bedobta, hogy ha már Dopeman libsi véreb lett, közeledhetne jobban az SZDSZ-hez. "Fogalmazzunk úgy, hogy én egy független gondolkodó vagyok" – utasította el az elképzelést finoman Dopeman. Kifejtette, hogy inkább arra gondolt, hogy alapítana egy mozgalmat. Ahogy a múltkor nézte SP műsorát, róla jutott eszébe az új emberi faj, a buzanoid. Ez ellen kampányolna "Le a buzanoidokkal!" címszóval.

"Ez persze nem azt jelenti, hogy homofób vagy" – próbálta menteni a menthetőt a liberális közönség előtt Para-Kovács Imre. Neki nincs baja a homoszexuálisokkal, mondta Dopeman, amíg őt nem zaklatják. "De legyünk őszinték: ha egy kisfiús apuka vagy, és azt látod, hogy egy fiú buli előtt hajtőemelővel emeli a haját meg sminkeli magát, az komoly baj. Ez már túlmutat a liberalizmuson meg a kommunizmuson, itt az emberiség fennmaradásáról van szó" – hozta fel az apokalipszis felé haladás újabb bizonyítékát.

Valamiért éppen ezután jutott eszébe Para-Kovácsnak, hogy ha Demszky Gábor még tagja az SZDSZ-nek, akkor miért nincs jelen. Körbenézett a kb. hatvan fős közönségen, és megállapította, hogy itt azért nem mindenki SZDSZ-tag, ennyi SZDSZ-es nincsen. Demszky egyébként szerinte mindenkinél jobban tud rettegni bármilyen szituációban.

14 éves koráig nem sok fehér embert látott

Para-Kovács Imre felvetette, hogy lehet, hogy Dopemant is el fogják könyvelni ballib féregnek, de a rapper akár fideszes rendezvényre is elmenne, neki mindegy, hogy mit mondanak róla. Ahogy kritizál, képes dicsérni a jó húzásokat is, ilyen például a dohányzás betiltása  – mondta, de elismerte, hogy ezt az EU írta elő. Viszont, ha a Fidesz kivezetné az országot a válságból, akkor megemelné a kalapját.

Magát baloldali embernek tartja, amit azzal magyaráz, hogy a VIII. kerületből jött, és 14 éves koráig nem sok fehér embert látott, úgyhogy nincs ezzel baja.

03

Már csak két hét Orbánnal

Para-Kovács azt állította, hogy most picit jobban áll, mint Gyurcsány idejében, mert az ellenzéki újságírás felfutott.

Dopeman szerint a magyarok könnyebben állnak ki együtt valami ellen, mint valami mellett. Azt, hogy most elindultak az alulról szerveződő kezdeményezések, a rossz kormányzásnak köszönhetjük. Ha ez egy nagy tömegbe csap át, akkor előbb-utóbb a vezetésnek szembesülnie kell vele. Erről írt is egy dalt, de reméli, hogy Orbán addig nem mond le, amíg két héten belül ki nem jön. "Ne basszon ki velem!" – kérte.

Para-Kovács viszont úgy tippeli, hogy addigra lemond Orbán, akinek a kormányát szerinte a magyarok megérdemlik úgy, ahogy van. Dopeman most is higgadtabb maradt: Ice Cube-ot hozta fel példának, aki egy fekete nacionalista, de az egyik számában egy olyan kórképet festett az amerikai feketék világáról, hogy rámutathatnak Bush-ra vagy a koreaiakra, de először körül kellene nézniük a gettóban. "Szóval ez a kétharmad mind mi vagyunk" – mondta.