Százmilliós hitelszerződést kötött több kerület

2012.01.09. 12:05 Módosítva: 2012.01.09. 13:08

Több százmilliós hitelszerződést kötött Zuglói és Újpest, derül ki a Közbeszerzési Értesítő hétfői számából.

A fideszes Wintermantel Zsolt vezette újpesti önkormányzat a Raiffeisen Bankkal kötött folyószámlahitel szerződést 3 milliárd forint keretösszegben. Molnár Szabolcs alpolgármester az Indexnek azt mondta: minden évben kötnek hitelszerződést annak érdekében, hogy az önkormányzat működése rendkívüli esetekben is biztosítva legyen. Molnár arra utalt, hogy ilyen jellegű szerződéssel biztosítják, hogy a béreket abban az esetben is fizetni tudják, hogy az önkormányzat adóbevételei nem a megfelelő ütemben érkeznek. Molnár szerint tavaly ebből a hitelből tíz napig 110 millió forintot használtak fel, idén pedig azt remélik, hogy nem szorulnak rá.  Az alpolgármester hozzátette, az önkormányzatnak nem kell rendelkezésre állási dííjat fizetnie a hitelkeretért. 

Az ugyancsak fideszes Papcsák Ferenc vezette zuglói önkormányzat pedig egy éven belül lejáró 800 millió forintos folyószámla-hitelkeretszerződést kötött még decemberben az OTP-vel. A kerület szintén nem biztos, hogy felhasználja a teljes hitelt, kiegészítő információként az olvasható a Közbeszerzési Értesítőben, hogy „nem lehet előre tudni, hogy ajánlatkérő igénybe veszi-e egyáltalán a hitelt, illetve ha igénybe veszi, akkor azt mekkora összegben”. A zuglói önkormányzatot is megkerestük a hitelszerződés miatt, egyelőre azonban nem kaptunk választ.

Tarlós István főpolgármester még szeptemberben azt mondta: a fideszes vezetésű kerületek többsége súlyos adóságokkal küzd, a kerületi polgármesterek ezért megpróbálnak több, jelentős forrással járó fővárosi feladatot megszerezni a maguk számára. Rogán Antal V. kerületi polgármesterrel például azért került konfliktusba Tarlós, mert Rogán javaslata miatt évente több tízmillió forint idegenforgalmi adótól esett el a főváros. Az önkormányzati törvény őszi vitája során pedig az okozott konfliktust Tarlós és a fideszes polgármesterek között, hogy a parkolók működtetése a fővárostól az önkormányzatokhoz került át.