Elkészült a járásrendszer koncepciója

2012.01.10. 09:35
176 járásra osztaná az országot - ezen belül Budapestet 7 járásra - a közigazgatási minisztérium új járási koncepciója. A kedden nyilvánosságra hozott javaslatot január 20-ig lehet kommentálni.

Elkészítette a járásrendszer koncepcióját a közigazgatási minisztérium. A kormány weboldalán közzétett, január 20-ig társadalmi vitára bocsátott tervezet szerint a járások kialakításának a célja, hogy alacsonyabb társadalmi költséggel működhessen a közigazgatás rendszere. A minisztérium újra hivatkozik a "Jó Állam" (sic!) kialakítására.

A jövőben az államigazgatási feladatokat járási szinteken végeznék, de cél a járási identitásés közösségépítés is.

A közzétett, egy oldalas koncepció szerint a járási rendszer kialakításáról kutatóintézeti szakmai tanulmány készült, a minisztérium ennek alapján tett javaslatot a járások számára.

A mellékelt lista alapján országszerte 176 járást alakítanak ki, Budapest a jövőben hét járásra tagozódna. Az észak-budai az I., II., III. kerületeket fogná össze, a dél-budai a XI., XII., XXII. kerületeket. Pesten öt járás lenne, a nyugat-pesti (V., XIII., IV. kerületek), a belső pesti (VI., VII., VIII., IX. kerületek), az észak-pesti (XIV., XV., XVI. kerületek), a kelet-pesti (X., XVII., XVIII. kerületek) és a dél-pesti (XIX., XX., XXI., XXIII. kerületek) járások.

Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben lenne a legtöbb, 15-15 járás, a legkevesebb Nógrád és Vas megyékben, 6-6 járás. A járások kialakításánál cél volt a létező megyehatárok megőrzése.

A kormány koncepciója szerint a járások gyors és könnyű hozzáférést biztosítanának az államigazgatási szolgáltatásokhoz. A járási kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok alárendeltségében dolgoznának 2013. január 1-től. A járási hivatalok vennék át a jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási ügyek, illetve a megyei kormányhivatalok kistérségi kirendeltségeihez tartozó ügyek kezelését.