A kormány nyitott a konzultációra

2012.01.11. 16:13

A Kormányszóvivői Iroda közleményben reagált az Európai Bizottság szerdai bejelentéseire. Ebből kiderül, hogy a kormány úgy értelmezte a bejelentést, hogy még nem döntött a Bizottság arról, hogy az aktuálisan vizsgált magyar törvények ellentmondanak-e az uniós jognak.

„Az Európai Bizottság a mai ülésen nem döntött Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás elindításáról, a döntést a jövő heti ülésére napolta. Ahogy a Bizottság szóvivői tájékoztatón is elhangzott, a Bizottság szoros figyelemmel kíséri a magyarországi fejleményeket és együttműködik a magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy kiderüljön, egyes törvények összhangban vannak-e a európai uniós normákkal.”

Valóban nincs még hivatalosan végleges döntés a jegybanktörvény, az adatvédelmi ombudsman hivatalának bezárása és a bírák korai nyugdíjazásának ügyében. Ugyanakkor a Bizottság szóvivője úgy fogalmazott, hogy nagyon erős jogi aggályai vannak a Bizottságnak, és azt sugallta, hogy ha a magyar fél nem lép, akkor jövő héten e három ügyben kötelezettségszegési eljárásokat indítanak Magyarország ellen.

A magyar kormány azonban úgy tűnik, hogy megvárja a jövő heti, részletes jogi érvelését a Bizottságnak:

„Magyarország tiszteletben tartja az uniós szerződésekből fakadó együttműködési kötelezettségét, így a kormány megvárja és alaposan megfontolja a bizottsági vizsgálat eredményét, bízva annak alaposságában és elfogulatlanságában. Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy folytassa a konzultációkat az Európai Bizottság által felvetett kérdésekről; készen áll a tárgyalásokra és a megoldások keresésére.”

Vagyis a kormány visszadobta a labdát Brüsszelnek. A Bizottság szóvivője úgy zárta szerdai sajtótájékoztatóját, hogy a labda most a magyar térfélen van. A magyar kormány viszont további konkrét kritikákat vár, a kötelezettségszegési eljárás megindítását, és csak ennek ismeretében tervez reagálni.

A közlemény két további rövid állítása a következő:

„A magyar kormány ezzel kapcsolatban kijelenti, hogy Magyarország jogállam, a kormány elkötelezett az egyetemes európai értékek mellett.”

„A kormány elismeri a Bizottságnak mint a Szerződések őrének jogát arra, hogy az uniós jognak való megfelelést vizsgálja.”

Az első reagálás lehet a Bizottságnak arra a figyelmeztetésére, ami a befektetők és a polgárok bizalmát összekapcsolta a jogállamisággal. A második pedig jelzi, hogy Magyarország komolyan veszi az EU-s szabályokat.